Reuters
StoryEditor

Berlínom pochodovali ľudia proti rasizmu. Účasť odhadujú v stovkách tisíc

13.10.2018, 20:09
Autor:
TASRTASR
Tisíce ľudí vyšli taktiež do ulíc Frankfurtu nad Mohanom a 11 ďalších miest v nemeckej spolkovej krajine Hesensko.

Až na 240-tisíc odhadli organizátori počet účastníkov pochodu proti rasizmu, diskriminácii a xenofóbii, ktorý sa konal v sobotu v centre Berlína.

Zábery z demonštrácie:

Tisíce ľudí vyšli taktiež do ulíc Frankfurtu nad Mohanom a 11 ďalších miest v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, aby varovali pred vzostupom pravicových síl, akou je strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), informovala tlačová agentúra DPA.

Berlínske zhromaždenie pod heslom "Za otvorenú a slobodnú spoločnosť - solidarita namiesto exklúzie" organizoval zväz aktivistov používajúci názov "Nerozdeliteľní", zastúpenie mali aj viaceré organizácie a politické strany vrátene Zelených a Ľavice.

Pochod po šesťkilometrovej trase bol namierený aj proti "pravicovému štvaniu, zomieraniu utečencov v Stredozemnom mori a škrtom v sociálnom systéme".

V súvislosti s protestom v nemeckej metropole sa pôvodne očakávala približne 40-tisícová účasť. Polícia vo svojom vyjadrení spomenula "niekoľko desiatok tisíc" účastníkov.

Na transparentoch v Berlíne sa objavovali nápisy ako "Nie štvaniu proti moslimom", "Rasizmus nie je žiadnou alternatívou" či "Solidarita s obeťami pravicového, rasistického a antisemitského násilia".

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas privítal vysokú účasť na proteste ako dôležitý signál. "Nenecháme sa rozdeliť, a už vôbec nie pravicovými populistami," uviedol Maas zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pre denníky mediálnej skupiny Funke.

"Rôznorodosť v pôvode, farbe pokožky, náboženstve a životnom štýle je pre nás obohatením, nie ohrozením," dodal minister.

Koaličná Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou však túto akciu výslovne nepodporila.

Generálny tajomník berlínskej kancelárie Stefan Evers upozornil, že oznamovateľom zhromaždenia bol advokát Červenej pomoci, čo je podľa neho organizácia podporujúca ľavicovo-extrémistických zločincov. Na akcii sa spolupodieľajú aj "mnohé ďalšie pochybné organizácie", dodal.

Nálady proti migrantom a cudzincom v Nemecku silnejú od roku 2015, keď kancelárka Merkelová rozhodla o otvorení hraníc pre státisíce migrantov.

01 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 02 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 03 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 04 - Modified: 2024-03-09 17:41:07 - Feat.: - Title: Na podporu Palestínčanov v Británii opäť pochodovali tisícky ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Gaze 05 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:41