Reuters
StoryEditor

Talianska vláda vyháňa migrantov z mestečka Riace, ktoré je vzorom pre celý svet

14.10.2018, 00:09
Autor:
ČTKČTK
Starostovi Domenicovi Lucanovi sa podarilo oživiť vyľudnené mestečko v Kalábrii.

Migrantov, ktorých prijalo juhotalianske mesto Riace považované za vzor integrácie, budú presunutí inam. Nariadilo to ministerstvo vnútra, z ktorého pokynu majú byť v meste zastavené aj všetky programy spojené s utečencami, informovali talianske médiá.

Presuny utečencov do iných centier majú začať budúci týždeň. Ministerstvo si ďalej vyžiadalo rozpis všetkých výdavkov mesta. Starosta Domenico Lucano sa chce proti nariadeniu rezortu vnútra odvolať.

Starosta v domácom väzení

Lucano, ktorý migrantov prijímal od roku 2004, a podarilo sa mu tak vyľudnené kalábrijské mestečko oživiť, bol na začiatku mesiaca umiestnený do domáceho väzenia pre podozrenie, že vedome napomáhal nelegálnej migrácii.

Je podozrivý, že zosnoval fingované sobáše medzi miestnymi mužmi a migrantkami, ktoré potom mohli zostať v Taliansku.

​Lucano ďalej podľa prokuratúry pridelil zákazky na odvoz odpadu bez verejnej súťaže. Dve spoločnosti, ktorým zákazky pripadli, boli miestne družstvá, ktoré boli založené preto, aby "ľudia z Riace a migranti mali prácu", napísal denník La Repubblica.

Ako si mestečko všimli vo svete

​Stredoveké mestečko Riace sa za Lucanovho starostovania často objavovalo v titulkoch médií po celom svete. Film tu natočil aj nemecký režisér Wim Wenders. Mestom prešli tisíce migrantov a teraz ich tu podľa denníka The Guardian žije 500. Tvoria jednu tretinu miestnych obyvateľov.

Časopis Fortune v roku 2016 zaradil teraz 60-ročného Lucana medzi 50 najvýznačnejších svetových lídrov. Proti jeho zadržaniu ostro vystúpil okrem iného spisovateľ Roberto Saviano.

Utečenci mohli v vyľudnenom meste získať bývanie aj prípravu pri výkone zamestnania. Mestečko dúfalo, že tak oživí svoju upadajúcu ekonomiku. Vďaka migrantom nebola zatvorená miestna škola. Práve úspech programu priviedol Lucana až na stránky časopisu Fortune.

"Ako len niekoho môže napadnúť, že zničí 'model Riace', ktorý mnoho ľudí, politikov, intelektuálov a umelcov označilo za výnimočnú skúsenosť," konštatoval Lucano. "Chcú nás zničiť," dodal.

V záujme koaličnej strany

Tvrdú protiimigračnú politiku presadzuje v rámci vládnej koalície protestného Hnutia piatich hviezd a protiimigračnej Ligy, najmä šéf druhej z menovaných strán, terajší minister vnútra Matteo Salvini.

"Obvinenie z podvodného pridelenia odvozu odpadu je smiešne. Mimmo (Lucanova prezývka) je starostom v oblasti obchodu s drogami a krvi, a napriek tomu to takto vyzerá, že najväčším problémom Kalábrie je imigrácia. Naozaj tomu veríte?" kladie rečnícku otázku Saviano.

"Nezrovnalosti (v účtovníctve obce) sú formálneho rázu a nie je ich príliš. Navyše nijako nesúvisia s kvalitou celého programu. Jeho uzavretie je neprimerané rozhodnutie," myslí si Gianfranco Schiavone zo združenia Asgi, ktoré sa imigráciou zaoberá z právneho hľadiska.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:04