Reuters
StoryEditor

Po útoku na krymskej škole zomrelo najmenej 17 ľudí, incident vyšetrujú ako masovú vraždu

17.10.2018, 13:01
Autor:
redredTASRTASR
Očití svedkovia v ruských médiách hovorili aj o tom, že počuli streľbu.

Explózia na vyššej strednej škole v meste Kerč na anektovanom Kryme si vyžiadala podľa najnovších informácií 17 mŕtvych a päťdesiatku zranených, a to hlavne detí.

V médiách sa najprv objavila verzia, že mohlo dôjsť k výbuchu plynu či plynovej fľaše. Podľa vyšetrovateľov bolo však v školskej jedálni umiestnené výbušné zariadenie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pripustil, že by mohlo ísť o teroristický čin, no útok prekvalifikovali na masovú vraždu.

Predpokladaného páchateľa sa podľa hovorkyne vyšetrovateľov Svetlany Petrenkovej podarilo identifikovať pomocou záberov videokamier. "Ukázalo sa, že páchateľom je študent štvrtého ročníka, 18-ročný Vladislav Rosljakov. Jeho telo so strelným zranením sa našlo v jednej z miestností školy," uviedla hovorkyňa.

"Stáli sme s deťmi na ulici, keď sme začuli silnú ranu. Okná z dvoch poschodí jednoducho vypadli," povedal očitý svedok podľa portálu KerčInfo. Okoloidúci a žiaci strednej priemyselnej školy potom pomáhali vynášať zranených.

"Príčinou bol výbuch podomácky vyrobeného výbušného zariadenia," povedal novinárom zástupca veliteľa gardy Sergej Melikov a dodal, že jednotky na mieste zasahujú podľa pokynov týkajúcich sa likvidácie následkov teroristického útoku.

Hovorí sa aj o streľbe

"Z výpovedí žiakov vyplynulo, že jeden zo študentov krátko pred výbuchom zanechal v jedálni batoh," povedal denníku RBK nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra. Spomínaný podozrivý študent sa vraj tiež pred spolužiakmi chválil pokusmi s výbušninami.

Očití svedkovia v ruských médiách hovorili aj o tom, že počuli streľbu.

Podľa denníka Kommersant páchateľ najprv strieľal z brokovnice po deťoch a učiteľoch v učebniach, kým odpálil bombu, plnú skrutiek a klincov. Potom spáchal samovraždu. "Podľa predbežných zistení Rosljakov nebol v styku s extrémistami, ale k tragédii viedol obyčajný konflikt medzi žiakmi," napísal denník na svojom webe.

"Prvá kontrola tiel nasvedčuje, že zomreli na následky strelných zranení," uviedla hovorkyňa vyšetrovateľov Petrenková.

Štyri desiatky zranených boli podľa úradov hospitalizované.

Šiesty útok od začiatku roka

Podľa ruskej redakcie BBC ide už o šiesty útok v ruských školách od začiatku roka; niektoré útoky boli spáchané nožmi, pri inom došlo k podpáleniu učebne zápalnou fľašou. V dvoch prípadoch sa strieľalo, v jednom páchateľ spáchal samovraždu.

Dmitrij Peskov tiež uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a priateľom obetí výbuchu v Kerči. Takisto poveril ministerstvo pre mimoriadne situácie a ministerstvo zdravotníctva, aby v prípade potreby zorganizovali urgentnú prepravu zranených do nemocníc v Rusku.

Miestne úrady vyhlásili na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v marci 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča, stav núdze. Aksjonov ohlásil, že na polostrove kvôli útoku vyhlási trojdňový smútok.

01 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 03 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 04 - Modified: 2024-04-11 05:55:59 - Feat.: - Title: Pri výbuchu vo francúzskej chemickej továrni sa ťažko zranila najmenej jedna osoba 05 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:32