Poľský prezident Andrzej DudaReuters
StoryEditor

Európsky súdny dvor pozastavil platnosť poľského zákona o Najvyššom súde

19.10.2018, 14:37
Autor:
ČTKČTK
Zákon bol schválený v rámci spornej reformy poľského súdneho systému a podľa Európskej komisie podkopáva nezávislosť súdnictva.

Poľsko musí okamžite zastaviť uplatňovanie opatrenia znižujúceho vek odchodu do dôchodku pre sudcov Najvyššieho súdu.

Taký príkaz dnes vydal Európsky súdny dvor, ktorý prerokúva žalobu Európskej komisie voči Varšave ohľadom spornej reformy súdnictva. Nariadenie súdneho dvora má byť uplatnené spätne, uvádza sa v tlačovej správe súdu.

Poľský prezident Andrzej Duda v rámci reformy Najvyššieho súdu znížil sudcom vek odchodu do dôchodku zo 70 na 65 rokov a vyhradil si právo rozhodovať o tom, ktorí môžu pracovať dlhšie.

Portál wyborcza.pl uvádza, že takto sa od júla, keď zákon vstúpil do platnosti, snažia z Najvyššieho súdu "odstrániť" 22 sudcov. Zákon o Najvyššom súde podľa EK podkopáva nezávislosť súdnictva, a Poľsko tak porušuje zmluvy EÚ.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý je teraz v Bruseli na summite EÚ s ázijskými krajinami, novinárom potvrdil, že jeho krajina bola o kroku Európskeho súdneho dvora informovaná.

"Počas posledných hodín ... prišlo oznámenie od Európskeho súdneho dvora. Môžem rozhodne povedať, že po dôkladnej analýze zaujmeme stanovisko," citoval Reuters poľského premiéra.

Európska komisia Poľsko kvôli novému zákonu zažalovala v septembri a Európsky súdny dvor požiadala, aby žalobu prerokoval v zrýchlenom konaní.

Žaloba EK sa zakladá na argumentácii, že keďže poľskí sudcovia rozhodujú aj na základe európskeho práva, sú zároveň sudcovia EÚ.

Z toho podľa Komisie vyplýva, že európske inštitúcie majú právo a povinnosť dohliadať na nezávislosť poľskej justície pomocou svojich obvyklých nástrojov používaných na vymáhanie európskeho práva.

Poľská vláda naopak tvrdí, že súdnictvo patrí medzi výlučné kompetencie členských štátov a že Európsky súdny dvor nemá v tomto prípade rozhodovať o sťažnosti Európskej komisie.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 05 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:07