Reuters
StoryEditor

Kosovo chce mať vlastnú armádu. Budeme chrániť svoje záujmy, hrozia Srbi

21.10.2018, 12:20
Autor:
khkh
Nová armáda by mala dosahovať päťtisíc vojakov a tritisíc záloh.

Kosovská vláda plánuje, že by bezpečnosť krajiny mohlo v budúcnosti chrániť až osemtisíc vojakov. Novú armádu práve prerokúva parlament, štvrtkové hlasovanie však bojkotovali zástupcovia srbskej menšiny. Tí rovnako ako susedné Srbsko vznik armády odmietajú a vyhovoriť sa to Kosovu pokúšalo aj NATO.

Nová armáda by mala dosahovať päťtisíc vojakov a tritisíc záloh. Podľa balíčka troch prejednávaných zákonov by mala vzniknúť transformáciou ľahko ozbrojených Kosovských bezpečnostných síl (KSF), ktoré majú v súčasnosti zhruba 2,5 tisíca členov. Vďaka tomu by sa podľa mienky vlády nemusela meniť ústava, uvádza nemecká stanica Deutsche Welle (DW).

To však zástupcovia srbskej menšiny považujú za protizákonné a jedenásť jej poslancov preto bojkotovalo štvrtkové hlasovanie o zákonoch v prvom čítaní. Z celkových 120 poslancov ich pre balíček 98 zdvihlo ruku, a zákony tak aj napriek bojkotu prešli do ďalšieho čítania.

"Tieto tri zákony majú jedinú úlohu, a síce ochrániť teritoriálnu integritu Kosova aj všetkých občanov Kosova," uviedol podľa agentúry Reuters kosovský premiér Ramush Haradinaj.

Rozhodnutie kosovskej vlády kritizujú aj politici zo susedného Srbska. Hlavný vyjednávač Belehradu Marko Djurić v unijných rozhovoroch s Kosovom varoval, že vznik armády môže mať "nepredvídateľné následky" pre bezpečnosť v regióne, a vyzval medzinárodné spoločenstvo k reakcii.

"Srbsko bude chrániť svoje záujmy na celom svojom území," pohrozil. Srbský minister obrany Aleksandar Vulin potom uviedol, že by kosovská armáda "ohrozila Srbov a Srbsko" a že jedinými ozbrojenými silami, ktoré v bývalej srbskej provincii môžu byť, je armáda NATO.

Tá je v Kosove od zásahu proti srbským etnickým čistkám v roku 1999. Zatiaľ sa údajne stiahnuť neplánuje, ale ak nová armáda vznikne, mohli by sa znížiť počty vojakov na mieste. Teraz je v Kosove štyritisíc aliančných vojakov.

"NATO podporuje Kosovské bezpečnostné sily v ich súčasnom mandáte. Ak sa zmení, Severoatlantická rada bude musieť znovu preskúmať rozsah mandátu NATO v Kosove. Nemôžeme však predbiehať, aké rozhodnutia rada urobí," uviedol pre Reuters nemenovaný predstaviteľ Aliancie.

NATO tiež podľa DW v minulosti presvedčovalo tamojšiu vládu, aby bez podpory srbskej menšiny novú armádu nezakladala. Práve na nesúhlase Srbov stroskotal plán z vlaňajška, kedy bolo potrebné zmeniť ústavu.

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých 04 - Modified: 2024-04-05 12:17:25 - Feat.: - Title: Orbán dostal najvyššie vyznamenanie Republiky srbskej, o rok skôr ho dostal Putin 05 - Modified: 2024-04-05 10:54:57 - Feat.: - Title: Napätá atmosféra. Hlavná strana kosovských Srbov vyzýva na bojkot sčítania ľudu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:26