Reuters
StoryEditor

Erdogan: Saudi vraždu novinára Chášukdžího plánovali dopredu. Chce vedieť, kto vydal pokyn

23.10.2018, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Vraždu mali plánovať niekoľko dní.

Vražda saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule bola vopred naplánovaná.

V parlamente to dnes povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý podal podrobný zoznam udalostí spájaných s vraždou. Vyhlásil tiež, že diplomatická imunita nemôže byť použitá ako ochrana na vykonanie vraždy.

Erdoganov prejav:

Podľa Turecka sa vražda stala 2. októbra, kedy Chášukdží prišiel na konzulát na vopred dohodnutú schôdzku v osobnej záležitosti. Novinára odvtedy nikto nevidel. Jeho smrť už priznal aj Rijád. Konkrétne dôkazy však zatiaľ neboli predložené.

Erdogan povedal, že novinár bol zabitý brutálnym spôsobom. V prípade podľa neho figuroval tiež miestny spolupracovník a je potrebné, aby jeho identita bola zverejnená. Turecko bude prípad vyšetrovať všetkými prostriedkami.

Majú vinníkov

Turecko viní z vraždy 15 ľudí, ktorí dorazili do Istanbulu v troch skupinách a potom sa vrátili do Saudskej Arábie. Erdogan povedal, že sú medzi 18 osobami, ktoré boli v súvislosti s prípadom zadržané v Saudskej Arábii.

Prezident sa domnieva, že by Saudská Arábia mala umožniť, aby títo podozriví boli súdení v Istanbule. Prezident tiež vyhlásil, že nepochybuje o úprimnosti saudského kráľa Salmána.

Po tlaku odvolali konzula

Erdogan s ním telefonicky hovoril 14. októbra a bol vytvorený spoločný vyšetrovací tím. "Tak mohli naši predstavitelia vstúpiť na konzulát a do konzulovej rezidencie. Sťažoval som si na konzulov postoj a Rijád ho odvolal," povedal Erdogan.

Turecký prezident pokračoval oznámením, že po 17 dňoch Saudská Arábia uznala, že Chášukdží bol na konzuláte zabitý. Pri ďalšom telefonáte Rijád oznámil, že v Saudskej Arábii bolo zadržaných 18 ľudí vrátane pätnásťčlenného komanda.

"Nesmie sa zabúdať na to, že saudský konzulát má diplomatickú imunitu, ale že je tiež vnútri našich hraníc. Určite budeme vyšetrovať ... Všetci, ktorí zohrali nejakú úlohu, musia byť potrestaní," povedal turecký prezident.

Kto dal pokyn?

Vyzval Saudskú Arábiu, aby prezradila, kto dal k vražde pokyn. "Kde je telo Džamala Chášukdžího?" pýtal sa Erdogan. Zmienil sa tiež o dvojníkovi, ktorý bol v novinárovom oblečení videný neskôr v uliciach Istanbulu.

Turecká tlač však poukázala na to, že dvojník mal síce okuliare a fúzy, ktorými mohol novinárov pripomínať, avšak zabudol si prezuť topánky a do ulíc sa vydal v teniskách, zatiaľ čo Chášukdží mal, ako je zrejmé z kamerového záberu, na nohách kožené topánky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes k prípadu povedal, že Rusko vypočulo stanovisko Saudskej Arábie, že kráľovská rodina nemá s vraždou nič spoločné. Ostatné záležitosti sú podľa Peskova vecou vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:49