StoryEditor

Gyurcsánya čaká boj

06.10.2006, 00:00

V maďarských uliciach budú pokračovať protesty voči premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi. Tentoraz však budú v réžii lídra najsilnejšej opozičnej strany Fidesz Viktora Orbána. Ten dal vládnej koalícii ultimátum do včerajšieho popoludnia, aby socialistického premiéra stiahla a ponúkla iného kandidáta. Okrem Gyurcsányovho priznania k predvolebným klamstvám mala byť dôvodom výmeny aj ťažká prehra vládnucich socialistov a slobodných demokratov vo víkendových komunálnych a regionálnych voľbách. Orbán sa však pádu svojho najväčšieho politického rivala nedočkal, naopak, vládne strany požiadavku označili za vydieranie parlamentnej demokracie.
Dva fronty
Dnes tak bude Gyurcsány čeliť tlaku na dvoch frontoch: Orbán zvoláva masovú protivládnu demonštráciu pred budapeštianskym parlamentom, pričom v rovnakom čase budú poslanci hlasovať o vyslovení dôvery premiérovi. Rokovanie parlamentu inicioval dokonca samotný Gyurcsány po volebnom fiasku a výzve prezidenta Lászlóa Sólyoma, podľa ktorého sa dostal k moci po aprílových parlamentných voľbách neférovými prostriedkami.
Premiér sa zatiaľ báť ničoho nemusí -- vládna koalícia má v parlamente o 17 hlasov viac ako opozícia. Hlasovanie bude takisto verejné. Opozičné protesty však budú podľa Orbána pokračovať, pokiaľ Gyurcsány neodstúpi. Atmosféra by mala zodpovedať pádu komunistického režimu v Maďarsku spred sedemnástich rokov, pričom demonštrácie by mali pokračovať minimálne do 23. októbra: v tento deň si Maďarsko pripomína 50. výročie krvavo potlačenej revolúcie proti komunistickému systému.
(Ne)poučenie z krízy
"Fidesz musí využiť všetky ústavné, parlamentné a demokratické prostriedky, aby krajina vyšla z krízy. Ak premiér zostane pri moci, kríza sa bude prehlbovať," vyhlásil Orbán. Zároveň vyzval ľudí, aby na dnešnú demonštráciu prišli bez straníckych symbolov, iba s národnými zástavami, kahančekmi a budíkmi. Podľa dostupných informácií väčšina Maďarov s pouličnými protestmi pod záštitou opozície nesúhlasí.

Martin Benko, spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:40