Reuters
StoryEditor

V hre je 85-ročné partnerstvo medzi USA a Saudskou Arábiou, tvrdí expert

27.10.2018, 19:50
Autor:
TASRTASR
Kde sa nachádza telo zavraždeného novinára, zatiaľ stále nie je známe.

Vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v Istanbule hýbe tamojšou spoločnosťou iba neformálne. Verejné prejavy či protesty sú v tejto súvislosti vylúčené. V relácii SVET Tu a teraz na Tablet TV to uviedol expert na Blízky východ a bývalý veľvyslanec Peter Zsoldos.

Novinár Džamál Chášukdží zomrel 2. októbra počas návštevy na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule. "Bol to prominentný novinár, editor a komentátor. Patril k ostrieľaným veteránom a ako vášnivý novinár pochodil celý Blízky východ. Bol vyslaný do Afganistanu či do Sudánu. Chášukdží bol pri svojej práci veľmi otvorený. Nešetril kritikou najmä voči extrémizmu," priblížil Zsoldos.

Pre kritiku Chášukdžímu niekoľkokrát zakázali byť novinársky aktívnym. "Postupne sa začal cítiť nebezpečne. V Saudskej Arábii sa viac necítil komfortne a vysťahoval sa do Spojených štátov amerických. Usadil sa vo Washingtone. Tam dostal azyl a stal sa prispievateľom do Washington Post. Tieto príspevky sa ale prekladali do arabčiny. Čítali ich tak aj v arabskom svete. Články boli pritom stále veľmi kritické," vysvetlil Zsoldos, prečo mali o novinárovej tvorbe prehľad aj v krajinách arabského sveta.

V tejto súvislosti sa v zahraničných médiách objavujú špekulácie o tom, že najviac na smrti Chášukdžího mohlo záležať súčasnému saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. "Je to zatiaľ iba mediálna špekulácia, ktorá sa nijako doposiaľ nepotvrdila," uviedol Zsoldos, pričom spomenul aj vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého môžu mať so smrťou novinára najviac spoločného tí, ktorí riadia krajinu.

Kde sa nachádza telo zavraždeného novinára, zatiaľ stále nie je známe. "Informáciu potvrdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan," povedal Zsoldos. Turecký prezident sa pritom podľa doposiaľ medializovaných informácií v stredu (24. 10.) zaviazal, že nedovolí zodpovedným osobám vyhnúť sa spravodlivosti.

"Je zároveň pravda, že médiá tiež oznámili, že turecké bezpečnostné sily majú záznam, aj video, aj audio, ale nikomu to zatiaľ neposkytli," doplnil Zsoldos, ktorého pozitívne prekvapilo, do akej miery slovenské médiá informovali o tejto udalosti aj na Slovensku.

Zsoldos v relácii naznačil, akú tendenciu vývoja môžu mať vzťahy Saudskej Arábie so svetovými veľmocami. "V stávke je 85-ročné strategické partnerstvo medzi USA a Saudskou Arábiou. Toto spojenectvo vzniklo ešte za prezidenta Roosevelta. Američania poskytujú bezpečnostnú ochranu, sú spojenci Saudskej Arábie v boji proti terorizmu a sú spojenci proti Iránu. Saudská Arábia je zas najväčším producentom ropy na svete, rozhoduje o cenách ropy. Preto Spojené štáty americké potrebujú Saudskú Arábiu ako partnera," uzavrel Zsoldos.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 05 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:09