StoryEditor

Rakúsko navrhlo odložiť koniec letného času až na rok 2021

29.10.2018, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Dnešná neformálna diskusia bola pre členov vlád EÚ prvou príležitosťou o návrhu hovoriť.

Rakúske predsedníctvo navrhlo členským krajinám Európskej únie odložiť koniec povinného striedania štandardného a letného času až na rok 2021.

Novinárom to dnes po neformálnom rokovaní so svojimi kolegami z ďalších krajín EÚ povedal rakúsky minister dopravy Norbert Hofer. Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová potvrdila, že Európskej komisii by sa viac pozdávalo dodržanie jej pôvodného plánu zo septembra, teda ukončiť povinné posúvanie hodiniek už budúci rok.

Dnešná neformálna diskusia bola pre členov vlád EÚ prvou príležitosťou o návrhu hovoriť. Podľa Hofera rokovanie ukázalo, že väčšina krajín EÚ plán podporuje, trochu skeptické podľa neho boli napríklad Británia či Poľsko.

Zhoda panuje ohľadom potreby harmonizácie používaného času, aby sa z únijného územia - kde existujú tri časové pásma - nestalo puzzle meniacich sa časov.

"Pre nás je dôležitejšie mať rovnaký čas ako naši susedia," reagoval Hofer na otázku, či Rakúsko preferuje následné používanie štandardného či letného času. Napríklad český minister dopravy Dan Ťok dal pri príchode najavo, že Praha by chcela zostať na štandardnom čase.

Naopak severské krajiny sa podľa Hofera prikláňajú k trvalému využívaniu letného času. "Povedzme, že Fínsko a Portugalsko nemajú moc zhodné pozície," komentoval to Hofer.

Súčasťou dnes prezentovaného návrhu rakúskeho predsedníctva je tiež vznik pozície koordinátora, ktorý by včas zabezpečil dohodu medzi štátmi, a poistka, ktorá by - pre prípad, že dohoda nebude - zabezpečila, že komisia včas pripraví alternatívne riešenie veci.

Oficiálne dohodu o návrhu na únijnej ministerskej rade chce mať predsedníctvo aj komisia v decembri. Ako dnes zdôrazňovali niektorí účastníci stretnutia, je potrebné tiež viac času na verejnú diskusiu v ich členských krajinách.

Z letného času naspäť na zimný prešla väčšina krajín Európy, Severnej Ameriky či Blízkeho východu naposledy minulý víkend v noci na nedeľu. Z veľkých krajín letný čas zrušili v roku 1992 Čína a v roku 2014 Rusko.

01 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:10