Reuters
StoryEditor

Toto je invázia, čaká na vás armáda, odkázal Trump migrantom

29.10.2018, 18:21
Autor:
TASRTASR
Americké ministerstvo obrany minulý týždeň schválilo žiadosť o vyslanie dodatočných vojakov k južnej hranici.

Americký prezident Donald Trump stupňoval v pondelok svoje hrozby voči migrantom zo Strednej Ameriky presúvajúcim sa cez Mexiko smerom k južnej hranici Spojených štátov, pričom opísal ich konanie ako "inváziu" a odkázal im, že "na nich čaká armáda". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa Trumpovho príspevku v sociálnej sieti Twitter nikto z tzv. karavány, ktorú tvorí niekoľko tisíc ľudí, nebude prijatý, pokiaľ "neprejde zákonným postupom".

Prezident zároveň varoval, že v dave migrantov sú aj "členovia gangov a istí veľmi zlí ľudia". Ako však poznamenala AP, s podobnými tvrdeniami prišiel už dávnejšie bez toho, aby ich podložil dôkazmi.

Plán zatiaľ nebol dokončený

Väčšiu pozornosť imigrácii venuje Trump v období pred novembrovými voľbami v Spojených štátoch, v ktorých si občania zvolia nových kongresmanov a guvernérov.

Americké ministerstvo obrany minulý týždeň schválilo žiadosť o vyslanie dodatočných vojakov k južnej hranici, zatiaľ čo Biely dom zvažuje aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Podľa nemenovaných predstaviteľov, na ktorých sa odvoláva AP, môže byť na pomoc pohraničnej stráži nasadených až niekoľko tisíc príslušníkov armády. Príslušný plán však zatiaľ nebol dokončený a schválený ministrom obrany Jimom Mattisom.

Denník Wall Street Journal takisto uviedol, že počet vojakov bude pravdepodobne oveľa vyšší než 800-1000, ako preniklo na verejnosť z oficiálnych zdrojov koncom minulého týždňa. Najnovšia správa hovorí až o 5000 príslušníkoch armády, prevažne vojenských policajtoch a ženistoch.

Tisíce migrantov na juhu Mexika

Na hranici už teraz pôsobí okrem pohraničnej stráže aj zhruba 2000 príslušníkov Národnej gardy. Vojaci majú plniť širokú škálu úloh, nemajú sa však dostávať do priameho kontaktu s migrantmi snažiacimi sa prekročiť hranicu s Mexikom.

Minister Mattis medzitým oznámil, že armáda už začala dopravovať k hranici s Mexikom betónové zátarasy. Nie je zatiaľ jasné, kedy rezort obrany zverejní aj ďalšie podrobnosti plánu v súvislosti s tzv. karavánou.

V nedeľu prekročila hranicu medzi Guatemalou a Mexikom už tretia skupina migrantov, ktorí sa dostávajú do potýčok s políciou. Iná, približne 300-členná skupina sa medzitým presunula zo Salvádora do Guatemaly.

Na juhu Mexika sa momentálne nachádza už 3500-7000 migrantov pochádzajúcich prevažne z Hondurasu, ktorí sa vydali na cestu v polovici októbra.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:35