Reuters
StoryEditor

"Je to smiešne, toto musí skončiť." Trump chce zablokovať získanie občianstva cudzincom narodeným v USA

30.10.2018, 13:31
Autor:
ČTKČTK
Trump sa chystá zablokovať právnu zásadu udeľovania amerického občianstva narodením.

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokovať právnu zásadu, kedy sa americkými občanmi automaticky stávajú aj deti cudzincov narodené na území Spojených štátov. V rozhovore v relácii portálu Axios pre televíziu HBO Trump povedal, že uplatňovanie uvedeného práva, ktoré zaručuje 14. dodatok americkej ústavy, môže zastaviť exekutívnym nariadením, teda dekrétom, takže sa zaobíde bez súhlasu Kongresu USA.

Ťaženie proti nelegálnej migrácii

Ak sa Trump rozhodne zásadu známu ako ius soli ukončiť, bude to podľa Axios najdramatickejší prezidentov krok v rámci jeho ťaženia proti nelegálnej migrácii. Portál tiež poznamenal, že v takom prípade možno s istotou očakávať, že sa o ústavnosť dekrétu pred americkými súdmi zvedie právne bitka.

Ak v USA cudzinci vrátane migrantov, ktorí do krajiny vstúpili nelegálne, privedú na svet dieťa, stáva sa ich potomok občanom Spojených štátov.

Túto prax migranti často zneužívajú, hoci rodičia nemajú automaticky nárok na americké občianstvo. Migranti bez dokladov, ktorí v USA privedú na svet dieťa, ale následne často úspešne dosiahnú možnosť v krajine zostať, aby sa o svojho maloletého potomka, občana USA, mohli starať. O takýchto deťoch migrantov sa potom v USA hovorí ako o kotvách.

"Je to smiešne"

"Sme jedinou krajinou na svete, kam nejaký človek príde, má dieťa a to dieťa je so všetkými výhodami občanom Spojených štátov," povedal Trump v relácii, ktorú HBO bude vysielať v nedeľu. "Je to smiešne. Je to smiešne. Toto musí skončiť," dodal s odkazom na 14. dodatok. V ňom sa hovorí, že všetky osoby narodené alebo naturalizované v Spojených štátoch a podriadené ich jurisdikcii sú občanmi Spojených štátov.

"Vždy mi hovorili, že je potreba ústavný dodatok. Ale predstavte si to, nie je," povedal prezident o možnosti zablokovanie práva. Na otázku, či takýto postup nie je sporný, Trump odpovedal, že Kongres to môže urobiť v každom prípade, ale že podľa informácií, ktoré má, postačí aj dekrét.

"Hovoria, že to môžem urobiť len exekutívnym nariadením," povedal Trump o radách právnikov a poradcov Bieleho domu. K úvahám o blokácii dodal, že všetko je v štádiu vývoja, ale že sa tak stane. Podrobnosti o tom, ako by z uplatňovania 14. dodatku určitú skupinu cudzincov vyňal, a kedy by sa tak mohlo stať, ale neoznámil.

Axios uviedol, že len málo odborníkov na prisťahovalectvo a ústavu sa domnieva, že je v prezidentovej právomoci zmeniť zásadu udeľovania amerického občianstva narodením. Niektorí konzervatívci však argumentujú tým, že 14. dodatok bol zamýšľaný pre deti, ktoré sa v USA narodí ľuďom s trvalým pobytom, a nie pre potomkov migrantov bez dokladov či ľudí s krátkodobými vízami.

Burcovanie pred voľbami

Agentúra AP napísala, že vyostrenou protiimigračnou rétorikou bezprostredne pred novembrovými kongresovými voľbami chce Trump vyburcovať svojich priaznivcov, aby dali hlas republikánom, a tak pomohli udržať republikánsku kontrolu v Kongrese.

Expert na ústavné právo John Eastman poznamenal, že 14. dodatok na deti migrantov bez dokladov nebol vôbec uplatňovaný až do 60. rokov 20. storočia. Spomínaný dodatok z roku 1868 sa nevenuje len otázke občianstva, ale v ďalších oddieloch tiež výsadám a právam občanov USA, rozdeleniu mandátov v Snemovni reprezentantov či záväznosti amerického štátneho dlhu.

Americký inštitút Pew Research Center v štúdii z roku 2016, v ktorej mapuje počty detí narodených migrantom bez dokladov od 80. rokov do roku 2014, za vrchol uvádza roky 2006 a 2007. Vtedy sa narodilo 370 000 takýchto detí, čo bolo deväť percent všetkých pôrodov v USA.

Od tohto času počet detí narodených migrantom bez dokladov klesá, v roku 2014 ich bolo 275 000, čo bolo sedem percent v rámci detí narodených v USA. Pre porovnanie, ešte v roku 1980 registroval Pew Research Center 30 000 takýchto pôrodov.

01 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:23