Hassan RúháníTASR
StoryEditor

Irán ponúkol Dánsku pomoc pri vyšetrovaní útokov, ktoré mal sám plánovať

03.11.2018, 18:39
Autor:
TASRTASR
Dánska obvinilo Teherán z toho, že plánoval na jeho území spáchať útoky na iránskych exulantov.

Irán ponúkol Dánsku pomoc pri vyšetrovaní obvinení, podľa ktorých iránske tajné služby plánovali útoky na území Dánska. Informovali o tom v sobotu iránske médiá s tým, že Teherán zmienené obvinenia Kodane označil za nepodložené.

Dánska tajná služba (PET) obvinila ešte v utorok Teherán z toho, že plánoval na území Dánska spáchať útoky na iránskych exulantov, členov arabskej separatistickej ASMLA, ktorá bojuje za odtrhnutie iránskej provincie Chúzistán.

Šéf PET Finn Borch Andersen zároveň uviedol, že na zmarenie plánu iránskej tajnej služby bola zameraná aj operácia dánskej polície z konca septembra.

Pri tejto rozsiahlej akcii uzavrela 28. septembra polícia nakrátko mosty z najväčšieho dánskeho ostrova Zealand a prerušila trajektovú dopravu do susedného Nemecka a Švédska.

Kodaň po utorňajšom oznámení PET stiahla z Iránu svojho veľvyslanca a situáciu opísala ako "veľmi vážnu", priblížila agentúra DPA.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v sobotu opätovne poprel obvinenia voči Teheránu, pričom ich označil za "nepodložené" tvrdenia.

"Tento prípad vnímame ako pokus sionistického režimu (Izraela) zmariť vzťahy medzi Iránom a EÚ," povedal Zaríf podľa iránskej agentúry ISNA v telefonickom rozhovore so svojim dánskym rezortným kolegom Andersom Samuelsenom.

Ďalej uviedol, že Teherán je pripravený spolupracovať pri vyšetrovaní prípadu s dánskymi tajnými službami. Dodal, že pre Irán je životne dôležité, aby objasnil okolnosti tohto "sprisahania".

Denník Jerusalem Post nedávno informoval, že na chystané útoky upozornila dánsku PET izraelská tajná služba Mosad.

Riaditeľ PET Andersen v utorok v súvislosti s kauzou oznámil, že 21. októbra dánska polícia zatkla nórskeho občana iránskeho pôvodu pre podozrenie, že bol zapojený do plánu na zabitie člena iránskej opozičnej skupiny. Mal pritom spolupracovať s iránskou tajnou službou. Zadržaný ostane vo väzbe do súdneho procesu, ktorý ho čaká 8. novembra, a obvinenia voči svojej osobe odmieta. Na jeho zatknutí spolupracovala PET aj so švédskou a nórskou tajnou službou.

Skupinu ASMLA obviňuje Teherán zo spáchania teroristického útoku na vojenskú prehliadku v meste Ahváz, pri ktorom 22. septembra prišlo o život prinajmenšom 25 ľudí vrátane 12 príslušníkov Revolučných gárd. Samotná ASMLA útok odsúdila a svoju účasť na ňom poprela.

01 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 04 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 05 - Modified: 2024-04-12 16:34:10 - Feat.: - Title: Izraelské útoky zabili vyše 60 členov jednej rodiny z Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:41