Reuters
StoryEditor

Rumunsko má predsedať EÚ. Podľa prezidenta nie je pripravené

12.11.2018, 17:43
Autor:
ČTKČTK
Problémom má byť rumunská vláda, ktorá je podľa prezidenta veľmi slabá.

Rumunsko nie je pripravené prevziať 1. januára predsedníctvo Európskej únie. Podľa médií to dnes vyhlásil prezident Rumunska Klaus Iohannis, ktorý v tejto súvislosti zároveň vyzval sociálnodemokratickú vládu, aby odstúpila.

"Veci mieria zlým smerom," konštatoval prezident a dodal, že "je politicky nevyhnutné vymeniť túto vládu". Súčasnú ministerskú radu premiérky Viorice Dancilaovej podľa agentúry AP označil za "nešťastie rumunskej demokracie".

Málo známa politička Dancilaová zasadla na čelo rumunskej vlády v januári, ale fakticky má menšiu výkonnú moc ako predseda vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea.

V podstate práve on riadi kabinet z pozadia. Premiérom sa nemohol stať kvôli právoplatnému odsúdeniu za volebné podvody a podplácanie.

"(Už nie je za päť minút dvanásť) je dvanásť a my sme úplne nepripravení," povedal dnes Iohannis. "Nie je šanca na dobrú vládu ... alebo na patričné ​​zapojenie do európskych záležitostí," dodal.

Minister pre európske záležitosti Victor Negresco, ktorý mal za úlohu pripraviť Rumunsko na prevzatie predsedníctva EÚ, minulý týždeň nečakane odstúpil.

Rumunskí vládni činitelia boli zjavne nespokojní s jeho prácou pri budovaní dobrých vzťahov v rámci unijnej exekutívy, napísala AP.

"Nie je jasné, kto vo vláde sú tí zodpovední ľudia," poznamenal ďalej Iohannis. "Ľudia, ktorí by sa mali zaoberať predsedníctvom Európskej únie, rezignovali alebo boli odvolaní," dodal.

Predseda PSD Dragnea už toto vyjadrenie prezidentovi vyčítal. Hlava štátu podľa neho preukázala Rumunsku "veľkú medvediu službu".

Bukurešť je už terčom kritiky EÚ kvôli čistkám v justícii a tiež kvôli snahám kontroverzne pozmeniť trestný zákon, čo však koncom októbra zarazil ústavný súd. Tieto kroky podľa Bruselu podkopávajú boj proti korupcii v krajine.

Európska únia má v utorok zverejniť najnovšiu správu hodnotiacu stav justičných systémov v Rumunsku a Bulharsku.

Panujú totiž pochybnosti týkajúce sa justície, korupcie a organizovaného zločinu v týchto krajinách, ktoré sú síce od roku 2017 členmi únie, ale zatiaľ neboli prijaté do schengenského priestoru voľného pohybu.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:04