StoryEditor

Položí škandál Andreja Babiša? Časť opozície ho vyzýva, aby odstúpil

13.11.2018, 10:59
Autor:
iDnesiDnes
Syn premiéra Andreja Babiša tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otca kvôli kauze Čapí hnízdo držali na Kryme.

Kvôli rastúcemu škandálu okolo kauzy "Čapí hnízdo" sa mimoriadne zíde šesť opozičných strán v utorok okolo obeda a poradia sa o spoločnom postupe voči vláde českého premiéra Andreja Babiša.

Schôdzku strán inicioval predseda ODS Petr Fiala a zúčastniť sa jej majú Piráti, TOP 09, hnutie STAN, ľudovci a tiež SPD Tomia Okamuru.

​Týchto šesť strán spoločne disponuje 92 hlasmi, čo na vyvolanie nedôvery vláde nestačí. Keby sa zhodli na spoločnom postupe, potrebovali by ešte aspoň deväť ďalších hlasov. Informácie o schôdzke iDNES.cz potvrdili predstavitelia niekoľkých parlamentných strán.

Výzva Babišovi

"V štandardnej demokratickej krajine, kde fungujú princípy právneho štátu, by tieto závažné informácie jednoznačne viedli k demisii predsedu vlády," povedal pred schôdzkou predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Vyzval Babiša, aby v záujme "zachovania dôveryhodnosti Českej republiky a v záujme zachovania dôvery občanov v právny štát, vyvodil z celej kauzy osobnú zodpovednosť a odstúpil." Keď to neurobí, majú z vlády podľa TOP 09 odísť sociálni demokrati.

Babišova vláda sa v tejto chvíli opiera o 108 hlasov. Priamo vo vláde sedia zástupcovia ANO a ČSSD, komunisti umožnili jej vznik a aj ďalej ju podporujú.

Syn premiéra Andreja Babiša tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otca kvôli kauze Čapí hnízdo držali na Kryme. V reportáži na webe Seznam Zprávy tiež povedal, že podpisoval dokumenty týkajúce sa Čapího hnízda, ale nevedel, čo podpisuje.

Čaká sa na jasné stanovisko premiéra

V utorok ráno v reakcii na reportáž oslovil šéf ODS Petr Fiala lídrov opozičných strán. "My sme požadovali, aby sa na stretnutí zúčastnili aj zástupcovia SPD a komunistov, aby bola reálna šanca na 101 hlasov," povedal iDNES.cz predseda Pirátov Ivan Bartoš. Súčasný stav je taký, že by na rokovaní mal byť zástupca SPD, nie komunisti. "Komunistov považujeme za vládnu stranu," povedal pre iDNES.cz spolupracovník Petra Fialu.

"Sme pripravení sa takej schôdzi zúčastniť," uviedol líder STAN Petr Gazdík a za TOP 09 to potvrdil šéf poslancov strany Miroslav Kalousek.

Líder vládnej ČSSD, minister vnútra Jan Hamáček, sa o ďalšom postupe svojej strany kvôli narastajúcemu škandálu okolo farmy Čapí hnízdo, kvôli ktorej je stíhaný predseda vlády a hnutia ANO Babiš, vyjadrí na poludnie. ČSSD požaduje jasné Babišovo vysvetlenie.

Premiér napísal iDNES.cz, že jeho syn z prvého manželstva je psychicky chorý. "Berie lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou poruchou. Môjho syna nikto neuniesol, z ČR odišiel dobrovoľne," tvrdí Andrej Babiš.

01 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 02 - Modified: 2024-04-10 18:31:37 - Feat.: - Title: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali. Dôkazy neboli dostatočné 03 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 04 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 05 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:11