Reuters
StoryEditor

Na Mayovú sa to valí. Jej kabinet opustili pre dohodu o brexite už dvaja ministri

15.11.2018, 09:12
Autor:
ČTKČTK
Regulačné opatrenia pre Severné Írsko považuje Raab za ohrozenie územnej celistvosti Spojeného kráľovstva.

Kvôli nesúhlasu s návrhom brexitovej dohody, ktorý v stredu podporil kabinet premiérky Theresy Mayovej, dnes z britskej vlády odstúpili minister pre odchod z Európskej únie Dominic Raab a ministerka práce Esther McVeyová. Rezignáciu oznámil tiež štátny tajomník pre Severné Írsko Shailesh Vara.

"Dnes som rezignoval na post ministra pre brexit. Nemôžem s pokojným svedomím podporiť podmienky navrhované v našej dohode s EÚ," napísal Raab na twitteri, kde zároveň priložil kópiu rezignačního listu adresovaného Mayovia.

Raabove rozhodnutie podľa agentúry Reuters ocenila malá severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), o ktorej podporu sa menšinová vláda konzervatívcov premiérky Mayovej v parlamente opiera.

V liste Raab vysvetľuje dôvody svojho kroku. "S poľutovaním oznamujem, že po včerajšom (stredajšom) kabinetnom zasadaní musím rezignovať," píše Raab premiérke. Uznáva síce, že chápe, prečo sa Mayová rozhodla obhajovať podobu dohody, s ktorou vláda v stredu súhlasila, sám ju však podporiť nemôže.

"A to z dvoch dôvodov. Po prvé, som presvedčený, že regulačné opatrenia navrhované pre Severné Írsko predstavujú veľmi reálnu hrozbu pre celistvosť Spojeného kráľovstva," tvrdí Raab.

Ako druhý dôvod spomenul nesúhlas s poistkou, ktorá by v prípade neexistencie dohody o podobe budúcich vzťahov po uplynutí prechodného obdobia začala platiť, aby medzi Severným Írskom a unijným Írskom nevznikla žiadna tvrdá hranica. Raab kritizoval, že právo veta v tomto prípade má mať EÚ.

McVeyová v rezignačnom liste napísala, že uskutočnenie brexitu je vecou dôvery a záležitosťou pre budúcnosť a celistvosť Británie. "Dohoda, ktorú ste včera (v stredu) predložila kabinetu, nerešpektuje výsledky referenda," uviedla teraz už bývalá ministerka.

Zároveň tvrdí, že návrh dohody nespĺňa skoršie sľuby Mayovej, že Británia opäť získa kontrolu nad svojimi financiami, hranicami a obchodnou politikou. "V týchto veciach som vás vždy podporovala," napísala premiérke McVeyová. Rovnako ako Raab vyslovila obavy, že dohoda ohrozí britskú územnú celistvosť.

"Od názoru, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda, sme sa presunuli k postoju, že akákoľvek dohoda je lepšia ako žiadna dohoda," zdôraznila McVeyová. "Toto nemôžem hájiť a pre takú dohodu hlasovať nemôžem," dodala.

Štátny tajomník pre Severné Írsko Shailesh Vara, ktorý odchod z kabinetu ohlásil ako prvý, oznámil, že nemôže súhlasiť s brexitovou dohodou, podľa ktorej Británia uviazne na polceste bez časového harmonogramu, ako sa opäť stane samostatnou krajinou.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:26