Reuters
StoryEditor

Dohoda Erdogana s Trumpom: Nedovolíme žiadne utajovanie v prípade vraždy Chášukdžího

16.11.2018, 21:51
Autor:
TASRTASR
Chášukdží, kritik mocného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump sa dohodli, že nedovolia žiadne zatajovanie v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Zdroj z tureckého prezidentského úradu to uviedol po piatkovom telefonáte oboch politikov.

"Obaja lídri sa dohodli na objasnení vraždy Džamála Chášukdžího po všetkých stránkach a na tom, že nedovolia žiadne zatajovanie v zločine," dodal zdroj pre tlačovú agentúru AFP.

Chášukdží, kritik mocného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.

Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.

Podľa vyhlásenia saudskoarabského generálneho prokurátora Saúda Mudžiba z 15. novembra bol novinár 2. októbra nadrogovaný a následne rozštvrtený na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Časti jeho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Pozostatky obete sa však doteraz nenašli, pripomenula agentúra AFP.

Saudskoarabský prokurátor zároveň očistil korunného princa Muhammada, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné.

Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie. Prokurátor ešte doplnil, že žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu následne 15. novembra vyjadril nespokojnosť s krokmi kráľovstva pri vyšetrovaní vraždy. "Odhalení musia byť skutoční páchatelia, tí ktorí vydali rozkaz. Tento proces sa nemôže takto uzavrieť," dodal Čavušoglu.

01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-01 05:33:00 - Feat.: - Title: Erdogan priznal, že jeho strana nedosiahla v komunálnych voľbách očakávané výsledky 05 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:24