Reuters
StoryEditor

Posun v kórejských vzťahoch: Sever a Juh sa spojil cezhraničnou cestou

22.11.2018, 11:49
Autor:
ČTKČTK
Nový spojovací úsek 12 metrov širokej prašnej cesty bol vybudovaný v okrese Čchorwon v centrálnej časti hranice.

Severná a Južná Kórea prepojili cestu cez spoločnú hranicu. Cesta, ktorá sa celá nachádza vo vnútri demilitarizovanej zóny rozdeľujúce Kórejský polostrov, bude využívaná budúci rok pre spoločné operácie, ktorých cieľom je nájsť pozostatky obetí kórejskej vojny z rokov 1950-53. Podľa agentúry AFP to dnes oznámilo juhokórejské ministerstvo obrany. Ide o ďalší krok pri zbližovaní oboch krajín v poslednej dobe.

Nový spojovací úsek 12 metrov širokej prašnej cesty bol vybudovaný v okrese Čchorwon v centrálnej časti hranice. "Pre Sever a Juh je historicky dôležité otvoriť novú cestu a spoločne sa podieľať na operáciách, ktorých cieľom je nájsť pozostatky vojnových obetí v mieste, ktoré bolo svedkom najhorších bitiek počas kórejskej vojny," uviedlo ministerstvo obrany Južnej Kórey.

Ministerstvo tiež zverejnilo fotografie bez určenia dátumu, na ktorých je vidieť juhokórejského vojaka a severokórejského vojaak, ktorí sa podľa popisku podieľali na nedávnych stavebných prácach na ceste a ktorí sa pred zrakmi kolegov chystajú podať si ruky.

Južná a Severná Kórea sú od seba odrezané od kórejskej vojny z 50. rokov minulého storočia. Na opätovnom prepojení ciest a železníc sa dohodli juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un na septembrovom summite v metropole KĽDR Pchjongjangu.

Obe krajiny tiež sľúbili, že odstránia pohraničné strážne stanovište a zbrane z pohraničnej mierovej dediny Pchanmundžom a odmínujú časti demilitarizovaného pásma.

Severná a Južná Kórea zostávajú od vojny z rokov 1950-1953 technicky vo vojnovom stave, pretože konflikt skončil len prímerím a nie podpisom riadnej mierovej zmluvy.

V tomto roku sa ale vzťahy medzi oboma Kóreami výrazne zlepšili, keď severokórejský vodca Kim Čong-un pozastavil jadrové testy a sľúbil pracovať na denuklearizácii Kórejského polostrova.

Spojené štáty však v poslednej dobe vyjadrujú obavy, že zbližovanie oboch Kóreí postupuje podstatne rýchlejším tempom než realizácia dohôd o ukončení severokórejských zbrojných programov.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:32