Reuters
StoryEditor

Lídri Európskej únie schválili dohodu o brexite. Najťažšie schvaľovanie bude v britskom parlamente

25.11.2018, 10:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
O zmluve bude teraz rokovať europarlament a po jeho súhlase sa očakáva, že dokument oficiálne potvrdí Rada EÚ, teda členské krajiny bloku.

Premiéri a prezidenti 27 krajín Európskej únie podporili návrh dohody o odchode Británie z EÚ aj politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch. Na Twitteri to uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk.

Podpora obidvoch dokumentov sa na dnešnom mimoriadnom summite EÚ očakávala; šéfom štátov a vlád zabralo rozhodnutie približne pol hodiny.

Rozsiahla zmluva na 585 stranách textu upravuje okolnosti samotného brexitu, týka sa napríklad udržania práv občanov EÚ v Británii po jej odchode z bloku či vyrovnanie britských finančných záväzkov voči únii. Okrem iného rieši aj prechodné obdobie po brexite do roku 2020.

Ťažká úloha pre Mayovú

Šéfovia štátov a vlád dnes na krátkom rokovaní k brexitu prijali závery, v ktorých vyzvali príslušné inštitúcie, aby urobili kroky potrebné na ratifikáciu zmluvy tak, aby mohla platiť od 30. marca 2019, teda od chvíle, kedy Británia prestane byť súčasťou únie.

O zmluve bude teraz rokovať europarlament a po jeho súhlase sa očakáva, že dokument oficiálne potvrdí Rada EÚ, teda členské krajiny bloku.

Na britskej strane už s textom dohody súhlasila - hoci za cenu niekoľkých rezignácií - britská vláda. Premiérku Theresa Mayovú však ešte čaká komplexná úloha: presadiť zmluvu v skepticky naladenom britskom parlamente.

Postoj EÚ je nemenný

Zástupcovia dvadsaťsedem členských krajín dnes pri príchode na summit zdôrazňovali, že hoci brexit nie je dôvodom k radosti, je dosiahnutý text dohody najlepší možný a britský parlament by ho mal schváliť. Vyjadril sa tak napríklad holandský premiér Mark Rutte či trebárs tiež predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Ten upozornil, že dohoda je výsledok poldruha roka zložitých rokovaní a EÚ nebude svoje základné postoje v žiadnom prípade meniť. Špekulovať politici pri príchode príliš nechceli o ďalšom postupe, ak by britská snemovňa dohodu odmietla.

V takom prípade by hrozilo, že Británia 29. marca 2019 z EÚ odíde formou takzvaného "tvrdého brexitu", teda bez dohody a so všetkými negatívnymi dôsledkami na hospodárstvo i vzťahy.

Zapracovali požiadavky Slovenska

Ani SR, ani EU-27 neteší, že ju opúšťa jeden z jej členov, avšak naďalej Británia ostáva strategickým partnerom pre Európsku úniu. Po nedeľňajšom summite EÚ o brexite v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Zdôraznil, že do politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou sa podarilo presadiť aj pripomienky SR o hľadaní možností spolupráce v oblasti rodinného práva a zosúlaďovania sociálnych systémov. 

Komplikácie pri vyjednávaní

O zmluve vyjednával za EÚ tím vedený Michelom Barnierom, ktorému dnes summit za jeho prácu poďakoval. Dohodu zdržala napríklad zložitá diskusia o poistke týkajúcej sa colného režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom, ktorá skomplikovala stanovený harmonogram. Dnešný summit bol pôvodne plánovaný na polovicu októbra.

Na poslednú chvíľu tiež prípravu summitu zdramatizovalo Španielsko, ktoré žiadalo záruky týkajúce sa Gibraltáru. Vec sa nakoniec diplomatom a politikom podarilo vyriešiť až túto sobotu popoludní.

Deklarácia o budúcich vzťahoch

S dohodou súvisiaca politická deklarácia na 26 stránkach popisuje, ako by v budúcnosti mali vyzerať kontakty únie a Británie v mnohých oblastiach, predovšetkým v kľúčovom hospodárstve.

Vo svojich záveroch dnes summit pripomenul, že EÚ chce v súlade s textom deklarácie dosiahnuť s Britániou čo najtesnejšieho partnerstvo. Prístup k rokovaniam o budúcich zmluvách sa podľa lídrov dvadsaťsedmičky bude ďalej riadiť princípmi, ktoré si krajiny už skôr stanovili pre vyjednávanie o brexite.

V deklarácii sa obe strany zhodujú, že majú záujem o ambiciózne, široké a vyvážené hospodárske partnerstvo. Cieľom má byť vznik zóny voľného obchodu s tesnou colnou a regulačnou spoluprácou a pravidlami, ktoré zabezpečia rovnaké podmienky a spravodlivú hospodársku súťaž. EÚ a Británia sa tiež dohodli na úzkej koordinácii a spolupráci v obrannej, bezpečnostnej a medzinárodnej politike, vrátane napríklad spoločného uvalenia sankcií.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:38