Reuters
StoryEditor

Mayová stratila ďalšieho spojenca. Jej severoírski partneri dohodu o brexite nepodporia

25.11.2018, 14:40
Autor:
TASRTASR
Podľa šéfky severoírskej Demokratickej unionistickej strany by mala Británia nájsť tretiu cestu.

Šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová v reakcii na návrh dohody o brexite pripravený britskými a unijnými vyjednávačmi uviedla, že neexistujú okolnosti, za ktorých by jej strana dokument podporila.

Ako upozornila len niekoľko minút po tom, čo sa pre dohodu vyslovil dnešný summit EÚ v Bruseli, dojednanie je pre unionistov neprijateľné, pretože by oddelilo Severné Írsko od Spojeného kráľovstva.

Fosterová vo svojom vyhlásení neuviedla, či jej strana v tejto súvislosti ukončí podporu menšinovej vlády Theresa Mayovej. Vyzvala k ďalším rozhovorom, ktoré by viedli k lepšiemu plánu. "Myslím, že by sme mali využiť terajší čas na to, aby sme hľadali tretiu cestu, inú cestu, lepšiu cestu," citovala Fosterovú spravodajská stanica BBC.

Mayová chce teraz dohodu presadiť v britskom parlamente, kde však nemá istú väčšinu. Britský šéf diplomacie Jeremy Hunt dojednané dokumenty ocenil, však takisto vyjadril pochybnosti ohľadne budúceho schválenia.

Dohoda je podľa Hunta veľmi dobrým východiskom pre to, aby Británia dostala pri odchode z EÚ všetko, čo chce. Jej schválenie však bude výzvou, dodal.

Médiá už v sobotu zverejnili list, ktorý Mayová napísala priamo britskému ľudu a v ktorom ho žiada o podporu pre svoju dohodu o odchode krajiny z Európskej únie. V otvorenom liste okrem iného hovorí, že urobí všetko pre to, aby sa jej podarilo dohodu presadiť v britskom parlamente.

"Bude to dohoda, ktorá je v našom národnom záujme, taká, ktorá bude fungovať pre celú krajinu a pre všetkých obyvateľov, či už hlasovali za odísť či zostať," napísala premiérka v liste zaslanom novinárom.

Škótska premiérka a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová, ktorej strana dohodu takisto nechce podporiť, ale list ihneď skritizovala s tým, že "takmer nič v tomto zúfalom liste nie je pravda".

01 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 02 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 04 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 05 - Modified: 2024-04-12 14:30:01 - Feat.: - Title: Zmení priebeh vojny? Laser britskej armády bude "triafať ruské drony na ukrajinskom fronte"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:31