Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Kremeľ označil incident s Ukrajinou za nebezpečnú provokáciu Kyjeva

26.11.2018, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Obe krajiny sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného práva.

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina dnes v prvej reakcii Kremľu označil incident s ukrajinskými loďami, zadržanými pri Kerčskom prielive, za "veľmi nebezpečnú provokáciu, vyžadujúcu osobitnú pozornosť a zvláštnu vyšetrenie". Incident "smrdí volebnými hrami", uviedol Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Ďalšie otázky novinárov hovorca odkázal na ministerstvo zahraničia.

​Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým incident pripísal nebezpečnému manévrovaniu ukrajinských vojenských plavidiel v prielive, ohrozujúcich podľa neho bežnú plavbu. Išlo podľa neho o "jednoznačnú provokáciu" Kyjeva.

"Porušili kľúčové ustanovenia medzinárodného práva, nielen morského, ale všeobecného medzinárodného práva, vrátane charty OSN, vrátane dohovoru o morskom práve z roku 1982 a ďalšie dokumenty, ktoré vyžadujú od všetkých štátov, aby rešpektovali zvrchovanosť druhého štátu," vyhlásil minister podľa agentúry RIA Novosti .

Podľa Lavrova sa za chystaným vyhlásením stanného práva skrýva snaha ukrajinského vedenia odložiť voľby a udržať sa pri moci, hoci obyvateľstvo vníma situáciu čím ďalej horšie. Minister vyzval Západ, aby pomohol priviesť k rozumu ukrajinských politikov, ktorí "sa pokúšajú získať politické body vojnovou hystériou".

Ruská pohraničná stráž, spadajúca pod tajnú službu FSB, v nedeľu pri Kerčskom prielive zadržala tri ukrajinské vojenské lode s 23 námorníkmi, ktorí sa pokúšali preplávať z Odesy do Mariupolu skrz Kerčský prieliv, cez ktorý Rusko postavilo most na anektovaný polostrov Krym.

V reakcii Ukrajina uviedla svoje ozbrojené sily do pohotovosti a dnes popoludní má ukrajinský parlament schvaľovať prezidentovo rozhodnutie o vyhlásení stanného práva.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Rusko, aby zadržaných námorníkov prepustilo. Obe krajiny sa vzájomne obviňujú z incidentu a porušenia medzinárodného práva.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:52