Reuters
StoryEditor

Zeman na návšteve Izraela označil palestínske hnutie Hamas za teroristickú organizáciu

26.11.2018, 12:16
Autor:
ČTKČTK
Český prezident Zeman v Izraeli podporil aj prípadný presun českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

Prezident Miloš Zeman nevidí Pásmo Gazy ako nezávislý štát, pretože tamojšie vládne hnutie Hamas vníma ako teroristickú organizáciu. Povedal to dnes izraelskému prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi. Zároveň ho pozval na ďalšiu návštevu Českej republiky. Popoludní český prezident ako prvý český politik prehovorí v izraelskom parlamente Kneset.

Zeman: V Gaze nevidím nezávislý štát

Zeman Rivlinovi povedal, že ho inšpirovala jeho myšlienka o Izraeli ako jednom štáte s dvoma národmi. Myšlienku označil za provokatívnu. "Všetky veľké a hlboké myšlienky sú provokatívne," povedal. Je preto zvedavý na Rivlinove ​​argumenty. "Pretože mnoho desaťročí je tu diskusia o dvoch nezávislých štátoch. Ale popravde ja vôbec nevidím nezávislý štát v Gaze, pretože vnímam Hamas ako teroristickú organizáciu a nie ako štát," povedal Zeman pri spoločnom vystúpení s Rivlinom pred začatím rokovania.

Poznamenal, že Českú republiku spája s Izraelom konkrétne a nie len formálne priateľstvo. Rivlina pozval na ďalšiu návštevu Česka. Izrael označil za svoju "druhú krajinu" a vyjadril želanie, aby sa Česko stalo druhou krajinou aj pre Rivlina.

Podľa Rivlina je česko-izraelské priateľstvo veľmi silné, ocenil spoluprácu napríklad v technológiách alebo investíciách. Poznamenal, že spoločné priateľstvo je v súčasnej dobe potrebné viac než predtým.

Po vyjadrení pre médiá sa obaja prezidenti odobrali na stretnutie národných delegácií. Riaditeľ zahraničného odboru Rudolf Jindrák pre ČTK povedal, že témou rokovania bola napríklad vedecká a obchodná spolupráca, hovorilo sa aj o zložitej bezpečnostnej situácii v regióne.

Počas rokovaní padol prísľub, že by sa v prvom štvrťroku budúceho roka mohli opäť zísť na spoločnom rokovaní česká a izraelská vláda. O schôdzku česká strana dlhodobo usiluje, v minulosti už k podobným stretnutiam došlo.

Sťahovanie veľvyslanectva 

Rivlin tiež poďakoval za podporu, ktorú Československo Izraelu poskytlo pri jeho vzniku pred 70 rokmi. Vyzdvihol aj podporu izraelským inštitúciám vo svetových organizáciách. Témou rokovania bol aj prípadný presun českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

Zeman sťahovanie veľvyslanectva dlhodobo podporuje, na stranu Izraela sa postavil opakovane aj pri iných príležitostiach. V nedeľu pri stretnutí s českými podnikateľmi začal svoj prejav izraelským označením ako "ami jahudi", ktoré znamená "som Žid".

"Je to v podstate parafráza výroku amerického prezidenta Kennedyho Ich bin ein Berliner. Som síce árijec, aspoň sa tak domnievam, ale byť Židom znamená zdieľať úctu k statočnému národu, a preto ami jahudi," povedal Zeman podľa prepisu jeho prejavu uverejnenom na stránkach Pražského hradu.

01 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 17:12:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:15