Reuters
StoryEditor

NATO ostro kritizuje Rusko: Použitie vojenskej sily nemá vôbec žiadne opodstatnenie

26.11.2018, 17:42
Autor:
ČTKČTK
NATO žiada, aby Rusi prepustili ukrajinské lode a námorníkov.

Nedeľný incident v Kerčskom prielive pri Kryme je veľmi vážny, keďže Rusko tam otvorene a priamym spôsobom použilo vojenskú silu voči ukrajinským plavidlám.

Po dnešnom mimoriadnom rokovaní veľvyslancov aliančných krajín so zástupcami Ukrajiny to v centrále NATO v Bruseli povedal novinárom generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg.

​Upozornil, že pokračujúca ruská militarizácia Krymu a Čierneho a Azovského mora ďalej ohrozuje ukrajinskú nezávislosť a podkopáva stabilitu v širšom regióne.

"Videli sme, ako strieľajú"

Ruské špeciálne jednotky v nedeľu zadržali pri Kerčskom prielive tri lode ukrajinského námorníctva. Rusi pritom na plavidlá strieľali a troch námorníkov zranili.

"Použitie vojenskej sily proti ukrajinským lodiam a námorníkom nemá žiadne opodstatnenie," zdôraznil generálny tajomník aliancie. "Videli sme, ako strieľajú na ukrajinské lode. Videli sme, že sa plavidiel zmocnili a zajali námorníkov. A videli sme, že niektorí zo zajatých boli zranení," vypočítal Stoltenberg.

Rusko podľa neho musí pochopiť, že jeho kroky majú svoje dôsledky. Nedeľné dianie v Kerčskom prielive zapadá do vzorca ruského správania v posledných siedmich rokoch, podotkol generálny tajomník NATO.

Kroky NATO

Na otázku, ako konkrétne teraz aliancia na vývoj v Azovskom mori zareaguje, Stoltenberg odpovedal zoznamom krokov, ktoré už voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou členské krajiny aliancie uskutočnili, zmienil napríklad o sankčných opatreniach či o posilňovaní NATO vo východnej Európe.

Ruský postup už kritizovala Európska únia i západné štáty, najhlasnejšou a spoločnou požiadavkou je okamžité prepustenie zadržiavaných plavidiel aj ľudí.

NATO dnes podľa Stoltenberga vyzvalo Rusko, aby zabezpečilo nerušený prístup do ukrajinských prístavov a slobodu plavby v Azovskom mori a Kerčskom prielive.

Na Ukrajine je vojna

"A voláme tiež po pokoji a umiernenosti. Incident je pripomienkou, že na Ukrajine je vojna. A pokračuje už dlhšie ako štyri roky," poznamenal generálny tajomník NATO.

O mimoriadné zvolanie Komisie NATO-Ukrajina Stoltenberga dnes ráno telefonicky požiadal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Spojenci dnes zopakovali dlhodobý postoj aliancie, ktorá ruskú anexiu Krymu pokladá za nelegálnu a odsudzujú ruskú podporu separatistov v samozvaných republikách na východe Ukrajiny.

"NATO ďalej Ukrajinu silne podporuje prakticky aj politicky," povedal Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Porošenko už podpísal výnos, ktorý v krajine zavádza vojnový stav. O jeho uvedení do platnosti by mali ešte dnes hlasovať ukrajinskí poslanci na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Porošenko dnes vraj Stoltenberga uistil, že krok nebude hrozbou pre prácu ukrajinských demokratických inštitúcií ani nebude znamenať problémy pre blížiace sa prezidentské voľby v krajine. "Pre nás je to dôležité," upozornil generálny tajomník.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:58