koláž HN
StoryEditor

Preočkovanie proti omikronu nie je potrebné, povedal imunológ Thon. Pobúril Maďara

10.01.2022, 15:24
Autor:
rvrvpebpeb
Odborníci sa v susednom Česku dostali do výmeny názorov.

Omikron sa stal prirodzenou vakcínou, ktorá chráni aj pred ďalšími variantmi covidu, takže preočkovávať sa proti nemu už nie je treba, povedal český imunológ Vojtěch Thon.

Toto odvážne a faktické spochybnenie posilňovacích vakcín vyvolalo búrku nevôle u tých, ktorí tretie dávky naopak aktívne podporujú.

​Thon v programe 360​​° televízie CNN Prima News však upozornil, že sa jeho názor netýka rizikových ľudí, teda tých starších, ktorí sa s infekciou predtým ešte nestretli a neboli zaočkovaní vôbec.

„V súčasnej dobe sa nikto variantu omikron nevyhne. Získala schopnosť rýchlo sa šíriť, ale rezignovala na vytváranie fúzie buniek. Pokiaľ to využijeme, vytvoríme presne to, čo potrebujeme urobiť za normálnych okolností vakcináciou, ale ako ľudia sme to neboli schopní zariadiť. Teraz to má v réžii vírus,“ povedal okrem iného imunológ.

Súhlasí s ním aj napríklad vedúca oddelenia virológie českého Centra klinických laboratórií Hana Zelená, podľa ktorej prirodzene prekonaná infekcia vždy zaručí najkvalitnejšiu imunitu.

Stále viac sa potvrdzuje, že omikron sa väčšinovo zachytáva len na slizniciach horných dýchacích ciest a nenapadá toľko pľúca, tak ako predchádzajúce varianty. Keď by mali byť vakcíny, tak nového typu, ktoré by sa striekali sprejom rovno do nosa, myslí si Thon.

Pasy a segregácia nemajú význam

Thon tiež spochybnil zmysel covid pasov. „Pasy a segregácia nemajú žiadny význam a sú úplne nesprávne po stránke medicínskej, ľudskej, etickej aj právnej,“ vysvetlil.

Thonovo spochybnenie preočkovania vyvolalo odpor medzi inými odborníkmi, ktorí za posilňujúce vakcíny orodujú. Slovenský epidemiológ Rastislav Maďar, ktorý pôsobí v Česku, mu poslal otvorený list, v ktorom okrem iného napísal, že Thonovo vyjadrenie "je úplne nesprávne po stránke medicínskej, ľudskej aj etickej".

„Je nebezpečné a nie je založené na vedeckom poznaní,“ domnieva sa ďalej Maďar.

​Imunológ Zdeněk Hel v jednom zo svojich najnovších tweetov vyzdvihol tretiu posilňujúcu dávku ako nesmierne účinnú: „Poskytuje 80 až 90-percentnú ochranu proti hospitalizácii po infekcii variantom omikron, a to aj u ľudí nad 65 rokov“.

„Prosím nedôverujte všetkým, ktorí tvrdia, že vakcíny nemajú žiadny efekt. Vakcíny sú stále jednou z najlepších zbraní, ktoré máme,“ zdôraznil aj Hel.

Nielen tretia, ale ani štvrtá netrvá dlho

Z Izraela, ktorý je s preočkovávaním svojich obyvateľov vo výraznom predstihu oproti zvyšku sveta, prichádzajú medzitým nepríjemné správy ohľadom trvanlivosti účinkov posilňujúcej vakcíny. Je neveľká. Platí to rovnako pre tretiu dávku, ako aj pre štvrtú. To potvrdzujú najnovšie zistenia.

Ochrana proti variantu omikron môže už za desať týždňov po očkovaní vakcínou Pfizer klesnúť až niekam k 35 percentám, ukázali napríklad dáta z Veľkej Británie.

Keď potom izraelský minister zdravotníctva Omar Barlev v decembri povedal, že sa "musí povedať verejnosti pravda a že ani tretia dávka vakcíny neochráni proti omikronu", netušil, že to tak bude aj pri každej ďalšej vakcíne.

Hladina protilátok sa v tele síce zvyšuje bezprostredne po vpichu až päťnásobne, potom sa však vracia na rovnakú úroveň ako krátko po tretej dávke. „Je to pekné, ale nie dosť, čakali sme viac,“ podotkla izraelská epidemiologička Gigi Regevová pre web ynet.co.il.

Odborníčka sa vyslovila aj proti tomu, aby sa podávali štvrté dávky celej populácii. Pripustila, že nemôže byť dlhodobým cieľom preočkovávať ľudí zhruba každé štyri mesiace, keď vakcinačná obrana fakticky vyprchá. Štvrté dávky dostávajú teraz v Izraeli výhradne rizikoví pacienti.

Na Slovensku dostalo tretiu "booster" dávku viac ako 1,1 milióna ľudí. Ide o podpriemerné číslo v rámci krajín Európskej únie. Na chvoste EÚ sme aj pri plnej zaočkovanosti obyvateľstva.

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:17