Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump zvažuje zrušenie schôdzky s Putinom. Porošenko chce, aby mu odovzdal odkaz

28.11.2018, 06:06
Autor:
TASRTASR
Americký prezident sa nechal počuť, že rozhodujúca pre neho bude správa od poradcov pre národnú bezpečnosť.

Americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že môže zrušiť plánovanú schôdzku so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom z dôvodu nedeľňajšieho incidentu v Kerčskom prielive, informovala agentúra AFP.

Trump pre denník The Washington Post uviedol, že čaká na správu od poradcov pre národnú bezpečnosť ohľadne tohto incidentu.

"Tá bude veľmi rozhodujúca," povedal Trump a dodal, že stretnutie s Putinom sa možno na základe informácií zo správy neuskutoční.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zas Trumpa prosí, aby Putinovi odovzdal nasledovný odkaz: "Pán Putin, prosím, odíďte z Ukrajiny." Porošenko to uviedol v utorok v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

Ukrajinský prezident taktiež vyhlásil, že jeho armáda je pripravená brániť svoju krajinu. Spolieha sa však na Spojené štáty, že si splnia svoje záväzky na podporu Ukrajiny.

"Spolieham sa na Spojené štáty... Spolieham sa na americký národ," povedal Porošenko.

Na priamu otázku, či sa môže spoľahnúť na Trumpa, Porošenko odpovedal diplomaticky: "Toto je medzinárodný záväzok Spojených štátov."

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Biely dom v utorok oznámil, že prezident USA Donald Trump bude mať okolo desať dvojstranných stretnutí počas tohtotýždňového summitu lídrov zo skupiny krajín G20 v Argentíne. Zíde sa napríklad s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom.

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:54