Reuters
StoryEditor

Saakašvili si ju žiadal z Francúzska. Novou prezidentkou Gruzínska je vdova, ktorej problémom je gruzínčina

29.11.2018, 07:56
Autor:
ČTKČTK
Nová gruzínska prezidentka presadzuje vyvážený vzťah krajiny k Rusku a západným štátom.

Bývalá gruzínska ministerka zahraničia Salome Zurabišviliová vyhrala stredajšie prezidentské voľby v Gruzínsku s 59,52 percentami hlasov. Informovala o tom dnes agentúra TASS po sčítaní všetkých hlasov. Zurabišviliová, ktorá vystupovala ako nezávislá kandidátka, sa teší podpore vládnej strany Gruzínsky sen.

Vzhľadom na to, že v prvom kole, ktoré sa konalo 28. októbra, žiadny z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, muselo sa o novej hlave štátu rozhodnúť v kole druhom. Do neho postúpili Zurabišviliová a Grigol Vašadze, podporovaný opozičnou stranou Zjednotené národné hnutie.

Zurabišviliová presadzuje vyvážený vzťah krajiny k Rusku a západným štátom, zatiaľ čo Vašadze obhajuje výrazne prozápadnú politiku. 

Saakašvili si ju vyžiadal od Chiraca

Víťazka volieb bola v rokoch 2004 až 2005 gruzínskou ministerkou zahraničia. Stala sa prvou ženou v tejto funkcii v histórii Gruzínska, bude aj prvou prezidentkou Gruzínska, keď vyhrala stredajšie prezidentské voľby.

Zurabišviliová je dcérou gruzínskych emigrantov vo Francúzsku, kde sa aj narodila, a v minulosti zastávala miesto francúzskej veľvyslankyne v Tbilisi.

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili jej v roku 2005 udelil gruzínskej občianstvo a musel oficiálne požiadať francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca, aby ju uvoľnil z diplomatickej funkcie a povolil jej vstup do gruzínskej vlády.

Neskôr sa voči nemu postavila

Príchod Zurabišviliovej do vlády vyvolal vtedy kritiku niektorých kruhov, ktoré jej vytýkali, že nevie dobre po gruzínsky a ani rusky, teda dorozumievacím jazykom regiónu, a že jej chýba aj znalosť gruzínskych reálií. Kritike, že nevie dobre po gruzínsky, čelila aj pred tohtoročnými prezidentskými voľbami. Terčom kritiky boli tiež jej údajne xenofóbne výroky o národnostných menšinách.

Ako šéfka diplomacie sa preslávila prozápadnou orientáciou, podieľala sa na vyjednávaní s Ruskom o odchode ruských vojakov z územia Gruzínska. Rokovania sa skončili po porážke Gruzínska v krátkej vojne s Ruskom v auguste 2008 o Južné Osetsko, ktorá si vyžiadala stovky obetí.

Vtedy Zurabišviliová verejne obvinila prezidenta Michaila Saakašviliho a ďalších vládnych predstaviteľov z rozpútania vojny. Odvolaná z funkcie ministerky zahraničia bola hlavne kvôli rozporom so svojimi podriadenými a kvôli svojmu prejavu v televízii, kde sa kriticky vyjadrovala o vládnych politikoch.

Z politiky odišla a potom sa vrátila

V roku 2006 založila stranu Gruzínska cesta, v roku 2010 politiku opustila. O tri roky neskôr bola podporovateľkou vládnej strany Gruzínsky sen, volebná komisia ju však kvôli dvojitému občianstvu odmietla zaregistrovať ako prezidentskú kandidátku. V roku 2016 bola zvolená do parlamentu.

V roku 2009 bola jednou z vodkýň gruzínskej opozície, ktorá sa masovými demonštráciami márne snažila donútiť prezidenta Saakašviliho odstúpiť z funkcie.

Do tohtoročných prezidentských volieb išla ako nezávislá kandidátka s podporou vládnej strany Gruzínsky sen.

Život vo Francúzsku

Zurabišviliová sa narodila 18. marca 1952 v Paríži gruzínskym emigrantom, ktorí do Francúzska utiekli v roku 1921 pred boľševickou diktatúrou. Vyštudovala prestížny Parížsky inštitút politických vied a študovala aj na Kolumbijskej univerzite.

V roku 1974 nastúpila do francúzskych diplomatických služieb. V rôznych funkciách pracovala na francúzskych ambasádach v Taliansku, USA, Čade, pôsobila vo francúzskych misiách pri NATO a Európskom spoločenstve a v roku 2003 sa stala francúzskou veľvyslankyňou v Gruzínsku.

Od roku 2012 je vdovou, má dve deti.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-12 18:27:10 - Feat.: - Title: Scholz kritizoval pred gruzínskym premiérom návrh zákona o zahraničných agentoch na "ruský štýl"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:22