StoryEditor

Ukrajina má námorníctvo ako Jamajka, proti Rusku nemá žiadnu šancu

29.11.2018, 09:28
Námornú silu 45-miliónovej Ukrajiny tvorí len 10 bojových lodí.

Po rokoch zanedbávania aj ruskej krádeži lodí z roku 2014 je ukrajinské námorníctvo prakticky bezbranné. Loďstvo Ukrajiny je porovnateľné s ostrovčekmi v Karibiku. 

Kým po roku 2014, kedy začal konflikt v Donbase, prešli ukrajinské pozemné sily posilnením, loďstvo zostalo vyslovene symbolické. Preč sú časy, kedy sa ukrajinská loď zúčastnila honby na somálskych pirátov v Indickom oceáne.

​Najnovšia loď má výtlak ako trojsťažník admirála Nelsona

Podľa denníka Kyiv Post tvorí teraz celú námornú silu 45 miliónovej Ukrajiny len 10 bojových lodí. Jedna fregata menom Heťman Sahajdačnyj, jedna korveta Vinnica a minolovka Heničesk. K tomu sedem delových člnov. A asi dvadsať pomocných plavidiel - hasičské, potápačské a vyloďovacie, školské lode, remorkéry, tanker na doplňovanie paliva na mori, zememeračská loď a podobne.

Vlajková loď Hetman Sahajdačnyj má výtlak 3 500 ton, je to teda malá loď. Podľa tabuliek mala rovnaký výtlak Victory, drevený plachtový trojsťažník, z ktorého paluby admirál Nelson riadil pred viac ako dvesto rokmi bitku pri Trafalgare.

Ostatné lode sú ešte menšie. Navyše sú zastarané, väčšinou pochádzajú zo 70. a 80. rokov. Jednou z najnovších je práve Heťman Sahajdačnyj, ale tiež to nie je žiadny mladík, je v službe už skoro tridsať rokov. Žiadna sila, ktorá by sa mohla postaviť Rusom, ktorí majú len v Čiernom mori päť fregát, všetky vyzbrojené chytrými raketami, hlavne však majú raketový krížnik a šesť či sedem ponoriek.

Ruské vlajky namiesto ukrajinských

Celkovo má ruská čiernomorská flotila asi 45 bojových lodí. Z toho niekoľko, ktoré patrili Ukrajine. Rusi im ich ukradli. Bolo to v marci 2014 pri anexii Krymu. Rusko vtedy Ukrajincom ukradlo aj bojové delfíny. Ukrajina žiadala o ich vrátenie, ale márne. S loďami to dopadlo rovnako. Rusi stiahli ukrajinské vlajky, nahradili ich ruskými, a tým zlomili chrbticu ukrajinskej námornej sile v Čiernom mori.

Zabavili vtedy päťdesiat plavidiel vrátane jedinej ukrajinskej ponorky, veliteľskej lode a dvoch fregát. Podľa rešpektovaného vojenského časopisu Jane 's Defence Weekly bolo medzi zhabanou päťdesiatkou plavidiel 12 z celkom 17 bojových lodí, ktoré v tej dobe Ukrajina mala. Dohromady to bolo sedemdesiat percent ukrajinskej námornej sily. K Rusom prebehla tretina námorníkov vrátane niekoľkých vysokých veliteľov. So stratou Krymu Ukrajina prišla o kľúčové námorné základne so všetkou infraštruktúrou.

​Na Kryme slúžilo 12 000 z 15 400 príslušníkov ukrajinského námorníctva. Celková strata bola vyčíslená na 150 miliárd dolárov. Vrátane spomínaných delfínov: krymské stredisko pre ich využitie pochádzalo ešte z čias studenej vojny a bolo jedným z dvoch na svete. To druhé je v kalifornskom San Diegu.

Ukrajinské námorníctvo sa zo svojich strát už nespamätalo aj napriek tomu, že viac ako tridsať nebojových lodí Rusi postupne zase vrátili.

Dnes slúži v námorníctve niečo cez 6 000 mužov, čo je len tieň sily pred okupáciou Krymu. Výsledok je, že dnes má Ukrajina zhruba porovnateľné námorníctvo ako Dominikánska republika alebo Jamajka.

Nikdy ju to moc nevzrušovalo. Tretina námorníkov v roku 2014 prebehla k Rusom neuveriteľne ľahko aj preto, že boli demoralizovaní nezáujmom vlády v Kyjeve, nedostatkom bojového výcviku aj hanebnými platy. Analýza ústavu Global Security uvádza, že ukrajinskí kapitáni boli platení horšie ako poddôstojníci ruského námorníctva.

Azovské more ako ruské jazero

V rokoch, keď pre Ukrajincov bolo prioritou bojisko medzi Doneckom a Luhanskom na východe krajiny, išli všetky zdroje na posilnenie pozemnej armády. Námorníctvo bolo odstrčenou sirotou, pretože dianie na mori malo v porovnaní s vývojom na Donbase v podstate nulový strategický význam.

To sa ukázalo ako chyba po tom, čo tento rok na jar Rusi otvorili most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom cez Kerčský prieliv, kadiaľ vedie cesta z Čierneho mora do Azovského.

Zrazu sa Rusi začali správať, ako by Azovské more bolo ruské jazero. Lenže pre Ukrajincov je to životne dôležitá spojnica s ich tamojším pobrežím. S oneskorením začali námorníctvo posilňovať, zaobstarali pár malých lodí, ale ako teraz veľmi názorne zistili, sú proti Rusom prakticky bezbranní. Práve dve bojové plavidlá, ktoré Rusi v nedeľu zajali, boli zaobstarané v poslednom čase, aby Rusom čelili.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:34