Reuters
StoryEditor

Trump zrušil stretnutie s Putinom. Jediným dôvodom má byť situácia na Ukrajine

30.11.2018, 18:19
Autor:
ČTKČTK
Podľa niektorých amerických a ruských médií sa Trump pre tento krok rozhodol aj z iných dôvodov.

Jediným dôvodom zrušenia schôdzky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol incident, pri ktorom Rusko v Kerčskom prielive minulú nedeľu zadržalo ukrajinskej lode.

V Buenos Aires to dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump. Dúfa vraj, že sa situácia rýchlo upokojí a s ruským vodcom sa bude môcť zísť.

Ruské aj niektoré americké médiá dnes špekulovali, že Trump zrušil naplánovanú besedu s Putinom z iných dôvodov, než je Kerčský incident. Podľa amerických komentátorov mohol byť príčinou nový vývoj vo vyšetrovaní kauzy ruského vplyvu na americké prezidentské voľby v roku 2016.

Zaslúžil sa oň vo štvrtok bývalý Trumpov právnik Michael Cohen, ktorý sa priznal, že klamal Kongresu o Trumpových plánoch postaviť v Moskve mrakodrap. Objavili sa dokonca špekulatívne správy, že pre Putina mal byť v moskovskej Trump Tower vyhradený luxusný apartmán.

Aj podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Márie Zacharovovej zrušil Trump schôdzku s Putinom z vnútropolitických dôvodov. "Zdá sa mi, že odpovede je potrebné hľadať vo vnútropolitickej situácii v USA, ktorá je hlavná pri rozhodovaní," povedala hovorkyňa podľa agentúry TASS.

Trump dnes podobné podozrenie poprel. "Nepáči sa nám, čo sa stalo (v Kerčskom prielive), nikto s tým nie je spokojný," povedal prezident. "To, čo sa stalo s (ukrajinskými) loďami a námorníkmi, bola jediná príčina," vysvetlil dôvod zrušenia schôdzky.

Putin sa dnes v Buenos Aires zvlášť srdečne pozdravil so saudským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Podľa serveru Politico sa nadšene pozdravili ako starí priatelia, agentúra AP ich stretnutie označila za "rozžiarené, nadšené privítanie".

Saudského vládcu, ktorého americké spravodajské služby označili za strojcu vraždy opozičného novinára Džamala Chášukdžího, väčšina ostatných účastníkov summitu ignorovala.

Pri spoločnom fotografovaní ho usporiadatelia umiestnili na samý koniec skupiny štátnikov a bin Salmán po skončení ceremoniálu miesto náhlivo opustil.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:08