Reuters
StoryEditor

Dánsko vysťahuje odsúdených migrantov na neobývaný ostrov. Zločincov tu nechceme, tvrdí vláda

04.12.2018, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Na ostrov Lindholm budú umiestnení cudzinci, ktorí čakajú na vyhostenie z krajiny.

Cudzinci, ktorí boli odsúdení v Dánsku a po odpykaní trestu čakajú na vyhostenie z krajiny, budú umiestnení na odľahlý, neobývaný ostrov Lindholm. Vyplýva to z dohody, ktorú uzavrela dánska konzervatívna vládna koalícia a protiimigračná Dánska ľudová strana, píše denník The Local.

Dánska ľudová strana toto rozhodnutie privítala a na svojom twitterovom účte k nemu zverejnila animované video, na ktorom je vidieť loď, ktorá za nepriaznivého počasia vezie muža tmavej pleti v tradičnom moslimskom odeve na opustený ostrov, kde je dotyčný následne vysadený.

"Nie je žiadny dôvod, aby zahraniční zločinci zostávali v Dánsku. Kým sa ich nebudeme môcť zbaviť, presunieme ich na ostrov Lindholm. V nočných hodinách sa budú musieť zdržiavať v tamojšom novom deportačnom stredisku pod policajným dozorom. Skvelé!" napísal hovorca strany.

"Budeme ich môcť ľahšie sledovať"

Dánsky minister financií Kristian Jensen zdôraznil, že cudzinci nebudú na ostrove väznení. "Na ostrov bude jazdiť trajekt, ale nebude fungovať po celých 24 hodín. Noci budú musieť cudzinci tráviť v deportačnom centre. Týmto spôsobom ich budeme môcť ľahšie sledovať," povedal. "V súčasnosti sme totiž často svedkom toho, že niektorí cudzinci, ktorí boli odsúdení na deportáciu, ďalej v krajine páchajú zločiny a my nemáme spôsob, ako ich monitorovať," dodal Jensen.

Podľa vlády budú od roku 2021 na ostrov umiestňovaní cudzinci, ktorí nemajú povolenie na pobyt v Dánsku, ale nemôžu byť deportovaní, napríklad preto, že sú bez štátnej príslušnosti, alebo preto, že Dánsko nemá s ich domovskou krajinou uzavretú príslušnú dohodu, spresnil denník The Local .

Na ostrove sa budú tiež zdržiavať odmietnutí žiadatelia o azyl, ktorí v krajine spáchali drogové a ďalšie zločiny a majú byť podľa súdneho rozhodnutia po odpykaní trestu vyhostení.

Kritika z opozície

Rozhodnutie ostro kritizovali opoziční politici. "Zelená vláda, ktorú by som chcel viesť, by nikdy nenútila ľudí zdržiavať sa na opustenom ostrove," vyhlásil vodca strany Alternatíva Uffe Elbaek. "Nehumánna politika vytvára úplne iné Dánsko, než je to, ktoré milujem," dodal.

Kontroverzné rozhodnutia o umiestnení cudzincov čakajúcich na deportáciu je výsledkom kompromisnej dohody, ktorú uzavrela vláda s protiimigračnou Dánskou ľudovou stranu pri rokovaní o rozpočte na rok 2019.

Ostrov Lindholm s rozlohou sedem hektárov bol doteraz verejnosti neprístupný a bol využívaný pre výskum vírusov, ktoré spôsobujú také choroby, ako je choroba šialených kráv či prasací mor. Výskumné zariadenie sa teraz presunie do Kodane, píše denník The Local.

Vodca Liberálnej strany Venstre (RV) Morten Østergaard vyhlásil, že ostrovné zariadenie je obyčajným "symbolickým" gestom, ktoré nerieši problémy krajiny so zločinnosťou a imigráciou.

01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 03 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:15