Bývalý riaditeľ FBI James Comey, na obrázku v strede, sa zviditeľnil spormi so šéfmi Bieleho domu.Reuters
StoryEditor

Vyšetrovanie ruského vplyvu na voľby sa zameriavalo na štyroch Američanov, tvrdí bývalý šéf FBI

09.12.2018, 08:21
Autor:
ČTKČTK
James Comey uviedol, že Donald Trump medzi týmito osobami nebol.

Vyšetrovanie FBI týkajúce sa možných ruských väzieb na kampaň prezidenta Donalda Trumpa pred voľbami v roku 2016 sa na začiatku zameriavalo na štyroch Američanov. Pred kontrolným a justičným výborom Snemovne reprezentantov to podľa agentúry AP v piatok za zatvorenými dverami vyhlásil bývalý šéf amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

Vo výpovedi, ktorá bola uverejnená v sobotu večer, mená spomínaných štyroch osôb neoznámil. Uviedol však, že Trump medzi nimi nebol.

Comey v piatok predstúpil pred kontrolný výbor a tiež justičný výbor Snemovne reprezentantov, aby vypovedal o vyšetrovaní údajného ruského vplyvu na prezidentské voľby v USA v roku 2016 a tiež o objasňovaní kauzy súkromného e-mailu niekdajšej americkej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej. Z rokovania, ktoré trvalo takmer sedem hodín, bola vylúčená verejnosť. Prepis Comeyho výpovede obsahuje 235 strán.

Vyšetrovanie údajného ruského zasahovania do amerických volieb teraz vedie zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller a Comey sa pri svojej piatkovej výpovedi prevažne vyhýbal otázkam, ktoré sú s týmto vyšetrovaním spojené. Neodpovedal ani na to, či podľa jeho názoru Trump bránil výkonu spravodlivosti, keď ho z čela FBI v máji 2017 odvolal.

Pri popise počiatkov vyšetrovania možných väzieb Trumpovej kampane na Rusko Comey zopakoval, že nebolo iniciované opozičnými demokratmi, ale kontaktmi bývalého člena Trumpovho volebného tímu, právnika George Papadopoulosa so zahraničným profesorom, ktorý mal mať informácie o kompromitujúcich materiáloch na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovu. Papadopoulos tieto kontakty pri výsluchu vedenom FBI už skôr priznal.

Vyšetrovanie sa začalo v reakcii na "informáciu, ktorú sme dostali o rozhovore Trumpovho poradca pre zahraničnú politiku s určitou osobou v Londýne o ukradnutých e-mailoch, ktoré mali Rusi a ktoré mohli poškodiť Hillary Clintonovú", vyhlásil Comey.

Papadopoulos je považovaný za ústrednú postavu vyšetrovania vplyvu Ruska na americké prezidentské voľby v roku 2016 - bol prvým, kto pristúpil na spoluprácu s FBI, a tiež prvým, kto si vypočul rozsudok. Ku krátkemu trestu väzenia bol odsúdený za klamstvo vyšetrovateľom. V piatok bol z väznice prepustený.

Comey tiež povedal, že bývalý demokratický prezident Barack Obama nikdy po FBI nežiadal, aby Trumpovu kampaň sledoval či infiltroval. Podľa Comeyho výpovede v čase, keď bol odvolaný z funkcie, Federálny úrad pre vyšetrovanie ešte nedospel k záveru, či Trumpova kampaň spolupracovala s Ruskom s cieľom ovplyvniť voľby. Šéf Bieleho domu vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice a väzbu na Rusov popiera.

James Comey má pred Snemovňu reprezentantov predstúpiť ešte raz, a síce 17. decembra. Niekdajší šéf FBI trval na verejných vystúpeniach, čo zdôvodňoval obavou z možného prekrútenia jeho slov tým, že môžu byť účelovo zverejnené len časti jeho odpovedí. Výbory ale verejné vystúpenie odmietli, preto sa Comey obrátil na federálny súd, aby jeho predvolanie do Kongresu zrušil. Nakoniec sa ale s výbormi dohodol, že bude môcť zverejniť celú svoju výpoveď. To sa aj stalo.

Po skončení dlhej piatkovej výpovede Comey vyhlásil, že celá záležitosť je "zúfalým pokusom nájsť niečo, čo by sa dalo použiť na útok na inštitúcie, ktoré vyšetrujú prezidenta".

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:18