Reuters
StoryEditor

V Marrákeši schválili pakt o migrácii

10.12.2018, 09:36
Autor:
ČTKČTK
Pakt prijali zástupcovia 150 krajín.

Krajiny OSN dnes v marockom meste Marrákeš formálne prijali pakt o migrácii, informovala agentúra AFP. Podľa nej sa konferencie zúčastňuje vyše 150 krajín, Slovenská republika a niekoľko ďalších krajín podľa očakávania zastúpených nie je.

Globálny pakt, ktorý má byť definitívne potvrdený na Valnom zhromaždení OSN 19. decembra, totiž, hoci právne nezáväzný, vyvolal v predchádzajúcich mesiacoch v mnohých krajinách vzrušené debaty a kritiku.

Takto minister Lajčák hovoril o neprijatí globálneho paktu Slovenskou republikou:

Ako prvé sa o pakte odmietli vôbec baviť vlani Spojené štáty. Už krátko pred júlovým schválením sa potom začali ozývať ďalšie kritické hlasy. V Európskej únii sa k nemu postupne odmietli pripojiť všetky štyri krajiny vyšehradskej skupiny - Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko - a tiež Lotyšsko a Bulharsko.

Na Slovensku kvôli odmietnutiu dokumentu uvažoval o demisii minister zahraničia Miroslav Lajčák, ktorý sa na vyjednávaní paktu ako predseda Valného zhromaždenia OSN podieľal.

Českej vláde na dokumente vadí, že sa do neho nedostali niektoré jej priority, napríklad jasné rozlíšenie medzi zákonnými a nelegálnymi migrantmi alebo označenie nelegálnej migrácie za nežiadúcu. 

Napätie vyvolal pakt aj v Chorvátsku medzi vládou, ktorá ho prijať chce, a prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovićovou, ktorá odmietla do Marrákeša cestovať.

V Belgicku sa dokument v sobotu večer postaral o rozpad vládnej koalície, z ktorej vystúpil jej najsilnejší člen Nová flámska aliancia (N-VA) kvôli rozhodnutiu premiéra v Marrákeši s paktom súhlasiť.

​Priaznivci paktu si od dokumentu sľubujú spoluprácu v riešení problémov migrácie či lepší boj proti pašerákom ľudí. Podľa kritikov však text predstavuje migráciu ako pozitívny fenomén, čím podporuje nekontrolovanú migráciu, a stiera rozdiel medzi nelegálnou a legálnou migráciou.

K prijatiu paktu vyzval aj ostatné krajiny OSN dnes na úvod konferencie v Maroku generálny tajomník OSN António Guterres, podľa ktorého pakt o migrácii pomôže zabrániť utrpeniu a chaosu a bude prospešný pre všetkých.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:55