TASR/Alexei Panov
StoryEditor

Rusi poslali do Venezuely jadrové bombardéry. USA protestujú

11.12.2018, 19:30
Lietadlá dorazili do Venezuely len pár dní po tom, čo sa prezident Maduro stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dva ruské bombardéry Tu-160 pristáli v pondelok vo Venezuele. Ruská federácia tak podľa serveru BBC chce jasne vyjadriť podporu socialistickej vláde prezidenta Nicolasa Madura.

Podľa amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea tak akurát "dve skorumpované vlády rozšafne minú verejné peniaze." Kremeľ tento výrok označil za "absolútne nepatričný".

Strategické bombardéry, ktoré sú schopné niesť aj jadrové bomby, pristáli na letisku Simona Bolívara v hlavnom meste Venezualy za sprievodu dvoch stíhacích lietadiel. Podobná letecká zostava navštívila krajinu aj v roku 2013.

Lietadlá dorazili do Caracasu, hlavného mesta juhoamerického štátu, len pár dní po tom, čo sa prezident Maduro stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Potvrdili sa tak dlhodobo dobré vzťahy medzi krajinami.

"Toto budeme robiť s našimi priateľmi, pretože máme vo svete priateľov, ktorí bránia rešpektované a vyvážené vzťahy," uviedol pre médiá venezuelský minister obrany Vladimir Padrino, podľa ktorého je návšteva lietadiel súčasťou leteckých cvičení s Ruskom.

"Pripravujeme sa na obranu Venezuely až do posledného centimetra, ak to bude potrebné," povedal minister s odkazom na vládou pravidelne opakované tvrdenie, že sa ich imperialistické štáty snažia zvrhnúť.

Prezident Maduro v nedeľu oznámil médiám, že práve "prebehol pokus o štátny prevrat proti ústavne demokratickej a slobodnej vláde krajiny, ktorý bol pokusom narušiť demokratický život vo Venezuele a bol priamo koordinovaný s Bielym domom."

USA sa už ohradili voči vyslaniu strategických bombardérov do Venezuely.

"Ruská vláda poslala bombardéry cez pol sveta do Venezuely. Ruský a venezuelský ľud by mal vnímať túto situáciu tak, ako je: dve skorumpované vlády rozšafne minú verejné financie a trepú o slobode a voľnosti, zatiaľ čo ich ľudia trpia," napísal na Twitter minister Pompeo.

Podľa hovorcu Kremľa Dimitrija Peskova bol Pompeov komentár "veľmi nediplomatický". Ku kritike Ruska sa v televízii pripojil aj hovorca ministerstva obrany USA Rob Manning, ktorý pripomenul, že USA nedávno poslali k pobrežiu Venezuely plávajúcu nemocnicu ako pomoc obyvateľom krajiny, ktorí unikajú pred hyperinfláciou a krízou.

"Porovnajte si to s Ruskom, ktoré rieši ľuďmi spôsobenú humanitárnu katastrofu tým, že do Venezuely pošle bombardéry, namiesto humanitárnej pomoci," uviedol plukovník Manning pre televíziu NBC.

Rusko však nie je jednou krajinou, ktorá posiela svoje jednotky do krajín, kde majú záujmy konkurenti.

USA napríklad vyslali na Ukrajinu svoje lietadlá po zvýšení napätia s Ruskom kvôli aktivitám pri Kryme, Američania navyše zvažujú aj vyslanie námorných kapacít k ukrajinskému pobrežiu.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:10