StoryEditor

Ako pes a mačka

12.10.2006, 00:00

Ostrej polemike medzi Ferencom Gyurcsányom a Robertom Ficom, ktorá poznamenala utorňajšiu schôdzku štyroch premiérov V4 na mieste jej založenia vo Vyšehrade, venovali osobitnú pozornosť aj maďarské médiá.
Jeden z najvplyvnejších denníkov Népszabadság vo včerajšom komentári napísal v reakcii na ich slovnú výmenu názorov, že stretnutie oboch premiérov sa predsa len uskutočnilo. Nie však medzi štyrmi očami, ako sa pôvodne plánovalo, kde by si mohli vzájomne povedať, čo majú na srdci. Stalo sa takmer to, čo slovenský premiér opakoval, že je totiž ochotný diskutovať s Gyurcsányom hocikde a hocikedy.
"Dvaja predsedovia správajúci sa k sebe ako pes a mačka -- ak sa raz nevedeli porozprávať v úzkom kruhu -- spravili to pred ďalšími dvoma (rozpačitými) kolegami a novinárskou verejnosťou. Akiste by bolo lepšie ušetriť publikum od kohútieho zápasu," poznamenali spomínané noviny.
Vzápätí však Népszabadság hneď dodal, ak sa to už stalo, sotva možno obviňovať Gyurcsánya za to, že v danej situácii v krajine a s takým súperom nenašiel vhodný okamih na seriózne rokovanie. "Ale nech bol duel Gyurcsánya s Ficom vo Vyšehrade akokoľvek stiesňujúci, ešte aj tak tvoril oveľa zaujímavejšiu časť stretnutia V4. A čo je najväčší problém: azda aj najdôležitejšiu," konštatoval s náznakom irónie autor komentára.
V ďalšej časti materiálu sa Népszabadság venuje hodnoteniu doterajšej pätnásťročnej činnosti a prichádza k záveru, že štyri stredoeurópske krajiny Visegrádskej skupiny už vlastne dosiahli jej hlavný cieľ v podobe rpipojenia k Európskej únii a NATO. To, že v súčasnosti považujú za jeden zo svojich hlavných zámerov včasné zapojenie do spoločného schengenského priestoru, nesvedčí o tom, že by mali od regionálneho zoskupenia príliš veľké očakávania. Podľa novín bolo vidieť, že štyria premiéri s námahou skrývali za úsmevmi svoje domáce problémy i celého regiónu. A čím skôr chceli mať schôdzku za sebou a ponáhľať sa domov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:47