Reuters
StoryEditor

Islamský štát je v Sýrii porazený, vyhlásil Trump. USA pripravujú stiahnutie svojich jednotiek

19.12.2018, 16:06
Autor:
ČTKČTK
Termín ani podrobnosti stiahnutia amerických vojakov zo Sýrie zatiaľ nie sú známe.

Spojené štáty údajne zvažujú úplné stiahnutie svojich jednotiek zo Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej vlády.

Termín ani podrobnosti stiahnutia amerických vojakov zo Sýrie tento predstaviteľ agentúre Reuters neoznámil. Pentagon správu odmietol komentovať. Americký prezident Donald Trump sa však neskôr na twitteri vyjadril, že by informácia mohla byť pravdivá.

"IS je porazený"

Stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie má podľa vládneho predstaviteľa súvisieť s porážkou teroristickej organizácie Islamský štát (IS), kvôli ktorej USA do tejto blízkovýchodnej krajiny svoje jednotky vyslali. "IS sme v Sýrii porazili a to bol jediný dôvod našej prítomnosti tam počas Trumpovej vlády," napísal dnes americký prezident Trump na twitteri. Trump o stiahnutí vojakov zo Sýrie hovoril už tento rok na jar.

V Sýrii stále neskončila občianska vojna, ktorá trvá už od roku 2011 a kvôli ktorej sa radikálom z IS podarilo v predchádzajúcich rokoch ovládnuť značné územia v Sýrii a Iraku. O dobyté územia síce organizácia IS už prišla, ale zvyšky jej členov stále operujú na východe Sýrie.

Americký minister obrany James Mattis aj ďalší predstavitelia vlády v minulosti vyjadrili názor, že americké jednotky by sa zatiaľ nemali stiahnuť, aby neumožnili opätovné posilnenie IS.

USA majú v Sýrii 2000 vojakov

Mattis sa podľa agentúry Reuters domnieva, že USA by sa nemali zo Sýrie stiahnuť, pokiaľ nebude v krajine dosiahnutý mier. Podľa Mattisa by si Trump vyslúžil veľkú kritiku, ak by radikáli z IS obnovili v Sýrii svoju silu.

USA majú v Sýrii teraz asi 2000 vojakov a spolupracujú tam najmä na severovýchode krajiny s arabsko-kurdskou koalíciou Sýrske demokratické sily (SDF), ktorej hlavnou súčasťou sú kurdské milície YPG.

Ich podporou sa Washington dostal do sporu s Ankarou, ktorá sa na severe Sýrie snaží potlačiť kurdské milície YPG z obavy pred nárastom vplyvu Kurdov pri svojej hranici. Na jej druhej strane v juhovýchodnom Turecku totiž bojuje Ankara s kurdskými separatistami.

Informácia agentúry Reuters o údajnom pláne stiahnuť americké jednotky zo Sýrie prichádza v čase, keď Turecko oznámilo novú ofenzívu proti YPG na severovýchode krajiny.

USA majú asi 5200 vojakov tiež v Iraku pri hraniciach so Sýriou, kde takisto stále operujú zvyšky členov IS.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:13