StoryEditor

Tusk chce rokovať len s Jaroslawom Kaczynským

Poľskí liberáli včera prvý raz po dňoch vlečúcej sa krízy okolo tvorenia novej vlády stanovili podmienky, za ktorých sú ochotní rokovať o podpore kabinetu. Chcú, aby vládu zostavoval šéf strany Právo a spravodlivosť Jaroslav Kaczynski, ktorý ju priviedol k víťazstvu v októbrových voľbách.

Poľskí liberáli včera prvý raz po dňoch vlečúcej sa krízy okolo tvorenia novej vlády stanovili podmienky, za ktorých sú ochotní rokovať o podpore kabinetu. Chcú, aby vládu zostavoval šéf strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslav Kaczynski, ktorý ju priviedol k víťazstvu v októbrových voľbách.
"Nech Jaroslav Kaczynski prevezme plnú zodpovednosť za novú vládu," povedal novinárom predseda liberálnej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk. V takom prípade by sa podľa neho mohla PO pridať k tvoreniu kabinetu. PiS a PO pôvodne chceli zostaviť koaličnú vládu, politici sa však nezhodli na rozdelení ministerských kresiel.
PiS navyše pri rokovaní parlamentu prehlasovala PO, keď na to využila radikálnu sebaobranu, nacionalistickú Ligu poľských rodín a Poľskú ľudovú stranu. Občianska platforma preto tiež chce, aby sa PiS zriekla spolupráce s radikálmi a nacionalistami. Jaroslaw Kaczynski sa ako predseda strany, ktorá vyhrala parlamentné voľby, mal stať premiérom. Kandidatúry sa však vzdal, aby tak zvýšil šance svojho brata, jednovaječného dvojčaťa Lecha Kaczynského, v prezidentských voľbách, ktoré sa konali krátko po parlamentných.
Keby totiž Jaroslaw Kaczynski bol premiérom, Poliaci by podľa odborníkov zrejme nehlasovali za Lecha Kaczynského. Nepriali by si rovnakú tvár v dvoch najvyšších funkciách v štáte. Táto taktika sa strane vyplatila, pretože Lech Kaczynski nakoniec prezidentské voľby vyhral. Porazil v nich práve šéfa PO Donalda Tuska.
Na premiérsku stoličku PiS navrhla Kazimierza Marcinkiewicza. "Pán Marcinkiewicz je kandidátom na premiéra, na tom sa nič nemení," reagoval na včerajšiu výzvu PO poslanec PiS Adam Bielan. Designovanému premiérovi sa však zatiaľ nepodarilo zostaviť koalíciu, dnes prezidentovi Aleksandrovi Kwašniewskemu preto predstaví kabinet, ktorý sa nemôže spoliehať na väčšinu hlasov v parlamente. Kwašniewski by mal jeho vládu ešte dnes vymenovať. Premiér Marcinkiewicz potom bude mať dva týždne na to, aby získal dôveru parlamentu.
Ak sa mu to nepodarí, majú podľa ústavy právo navrhnúť premiéra a vládu poslanci. I oni majú na rokovanie dva týždne. Keby ani druhý pokus nebol úspešný, má ešte jednu šancu na hľadanie predsedu vlády prezident. Až po treťom neúspešnom pokuse prezident rozpustí parlament a vyhlási nové voľby. Kwašniewski už povedal, že v takom prípade by sa voľby mohli konať 15. januára budúceho roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:54