StoryEditor

Zbrane v Libanone po mesiaci vojny stíchli

Libanončania aj Izraelčania si vydýchli. Izraelská armáda aj extrémistické hnutie Hizballáh splnili svoj sľub a krátko pred siedmou hodinou včera ráno zastavili paľbu. Budúcnosť krehkého prímeria je však neistá.

Libanončania aj Izraelčania si vydýchli. Izraelská armáda aj extrémistické hnutie Hizballáh splnili svoj sľub a krátko pred siedmou hodinou včera ráno zastavili paľbu. Budúcnosť krehkého prímeria je však neistá. Izraelská armáda sa chce úplne stiahnuť z južného Libanonu, až keď do oblasti prídu posily pre medzinárodnú mierovú jednotku UNIFIL, Hizballáh chce proti izraelským vojakom bojovať, kým ostanú na území Libanonu. Šíitské extrémistické hnutie navyše odmieta odzbrojenie, k čomu ho Organizácia Spojených národov opätovne vyzvala.

Návrat domov
Hneď po začiatku prímeria sa z južného Libanonu začali sťahovať prví z cca 30-tisícovej izraelskej armády. Podľa hovorcu izraelskej armády zatiaľ opustí Libanon obmedzený počet vojakov. Na územie, z ktorého vytlačili bojovníkov Hizballáhu, by čo najskôr mala prísť libanonská armáda a posilnená jednotka UNIFIL. Izraelskí vojaci sa tesne pred skončením bojov dostali až k rieke Litání, ktorá tečie miestami až 30 kilometrov od libanonsko-izraelských hraníc. Libanonský minister telekomunikácií Marvan Hamádí vyhlásil, že libanonská armáda sa už pripravuje na prekročenie rieky Litání v priebehu dvoch až troch dní.
Do svojich domovov sa včera začali vracať civilisti na oboch stranách. Na juh Libanonu smerovali po zničených cestách kolóny áut. Najviac utečencov smerovalo späť domov z prístavných miest Sidon, Súr a hlavného mesta Bejrútu. Od neustáleho ostreľovania raketami Hizballáhu si môžu oddýchnuť obyvatelia severu Izraela, z ktorých mnohí počas vojny odcestovali na juh k príbuzným alebo známym.

Strážcovia mieru
Do južného Libanonu má v nasledujúcich dňoch a týždňoch prísť asi 13-tisíc vojakov, ktorí posilnia misiu OSN. No stále nie je jasné, ktoré krajiny sa na misii zúčastnia. Včera potvrdilo svoju účasť Taliansko a minister zahraničia Massimo D´Alema zdôraznil, že vojaci musia do Libanonu odísť čo najskôr. S tým súhlasia všetky zúčastnené strany, mnohé krajiny však váhajú, či poslať vojakov do nestabilnej oblasti. Problém je, že stále nie je jasný mandát rozšírených jednotiek UNIFIL a nie je ani jasné, kedy môžu vojaci v prípade ohrozenia začať paľbu. Podľa Hamádího libanonská vláda predpokladá, že prvý kontingent medzinárodných síl budú tvoriť vojaci z Francúzska, Turecka, Španielska a Talianska.
Krátko po začatí prímeria došlo aj k prvému narušeniu. Izraelský minister obrany Amir Perec informoval, že izraelská armáda zabila šiestich militantov Hizballáhu pri troch incidentoch neďaleko strategickej rieky Litání. Podľa izraelskej strany vojaci spustili paľbu, keď videli približujúcich sa bojovníkov Hizballáhu, ktorí sa zjavne pripravovali na útok.

Víťazstvá a prehry
Obidve bojujúce strany chcú navodiť dojem, že z vojny vyšli víťazne. Aktivisti Hizballáhu v pondelok rozdávali na predmestiach Bejrútu plagáty, na ktorých sa píše, že šíitské hnutie zvíťazilo. Izrael tvrdí, že rezolúcia OSN, ktorá žiada demilitarizáciu južného Libanonu, je ich víťazstvom.

Izrael
- v posledných dňoch ofenzívy sa mu podarilo zatlačiť Hizballáh za rieku Litání, čo bolo cieľom vojenskej operácie
- libanonská vláda pošle na juh krajiny svoje vojsko, čo Izrael žiadal ešte na začiatku konfliktu
- rezolúcia OSN z vyprovokovania konfliktu viní Hizballáh a znovu vyzvala na jeho odzbrojenie
- napriek obrovskej vojenskej prevahe nedokázal až do konca vojny zabrániť Hizballáhu v odpaľovaní rakiet
- v bojoch s Hizbaláhom zahynulo nečakane veľa izraelských vojakov
- nepodarilo sa mu oslobodiť dvoch unesených vojakov, kvôli ktorým sa konflikt začal
Hizballáh
- ukázal svoju vojenskú silu, rakety dokázal vystreliť nečakane hlboko na izraelské územie
- dlho dokázal vzdorovať izraelskej armáde, prinútil ju k rozsiahlej pozemnej operácii, ktorá si vyžiadala množstvo obetí
- vodca Hizballáhu Hassan Nasralláh sa stal v islamskom svete asi najpopulárnejšou osobnosťou v súčasnosti
- nakoniec nedokázal zabrániť Izraelu v dosiahnutí rieky Litání, stratil tak územie, ktoré mal pred vojnou pod kontrolou
- medzinárodné spoločenstvo vyvíja na Libanon tlak, aby Hizballáh konečne odovzdal zbrane

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:54