StoryEditor

Trump letel v prísnom utajení aj ponad Slovensko, Air Force One však odhalili a sledovali na internete

29.12.2018, 17:59
Aviatický nadšenec náhodou odfotil lietadlo s najmocnejším mužom sveta na palube a fotografiu okamžite zdieľal na internete.

Stačila jedna fotka a celý svet vedel, že Donald Trump letí tajne do Iraku. Ľudia mohli jeho let dokonca sledovať online aj napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktoré mali za úlohu cestu prezidenta USA zamaskovať. Kompletne "zhasnuté" lietadlo však k utajeniu nestačilo, vďaka čomu vieme, že Air Force One letelo aj ponad Slovensko.

Keď vyšiel aviatický nadšenec Alan Meloy na verandu svojho domu na predmestí Chapeltownu pri Sheffielde, jeho pozornosť upútalo lesklé telo lietadla, ktoré nad ním prelietalo. Meloy nezaváhal a náhlivo si odbehol pre fotoaparát, aby spravil snímku. Pritom netušil, že za malú chvíľu zaznamená stroj s najmocnejším mužom sveta na palube.

Snímka Alana Meloya:

Urobenú fotografiu okamžite zdieľal na internete, kde ďalší nadšenci do letectva spoľahlivo rozpoznali modrobielu kresbu upraveného Boeingu 747, nazývaného aj VC-25A, ktorý zvyčajne slúži na prepravu prezidenta Spojených štátov. A práve z toho stroja niekoľko hodín potom vystupoval v Iraku na nečakanej návšteve Donald Trump.

​Snímky legendárneho lietadla sa ihneď chytili obyvatelia kyberpriestoru a utajovaný let hľadali na stránke, ktorá umožňuje pozorovať všetky lietadlá, ktoré sa momentálne nachádzajú vo vzduchu. Nemali to však ľahké.

Trump dokonca prerušil aktivitu na Twitteri

Lietadlo bolo prispôsobené tak, aby nepriťahovalo pokiaľ možno žiadnu pozornosť. Tienidlá na oknách boli zatiahnuté a signálne svetlá zhasnuté. Počas letu navyše Donald Trump absolútne prerušil aktivitu na Twitteri, čo nie je v poslednej dobe nič obvyklého. Mlčanie prelomil až fotkou seba a manželky Melanie s príslušníkmi špeciálnych jednotiek v Iraku.

​Letoví operátori navyše využili pre let POTUSa, ako amerického prezidenta skrátene prezývajú, falošné kódové označenia, lietadlo sa na radaroch ukázalo pod menom AE47C4. Aviatikom sa však podarilo lietadlo nájsť a zistili tak, že štartovalo o polnoci z leteckej základne Andrews pri Washingtone. Presnú pozíciu lietadla nazabudli nadšene zdieľať aj na Twitteri.

​Z britských ostrovov sa stroj vydal cez Holandsko a Nemecko, kde ľahko zmenil smer, pokračoval nad Česko, odkiaľ cez Slovensko a Maďarsko smeroval na Rumunsko. Tesne pred jeho hranicami si však možno americké letectvo všimlo, že ľudia na internete let sledujú, a piloti lietadla buď zmenili kódy alebo vysielače úplne vypli. Internetoví nadšenci sa tak mohli začať dohadovať, kam že to Trump vlastne letí.

Online sledovaná trasa letu Air Force One:

Twitter

Cieľom Erdogan alebo Irak?

Ihneď sa vynorili špekulácie ohľadom cieľa a dôvodu jeho cesty. Najčastejšie padali dva varianty. Niektorí správne odhadli, že ide o prekvapivú návštevu jednotiek v Iraku, iní však špekulovali, že ide o utajovanú schôdzku s prezidentom Erdoganom a Air Force One mieri práve do Turecka.

Podľa niektorých by sa mali bezpečnostní operatívci zamyslieť nad bezpečnosťou amerického prezidenta. Veterán z vojny v Iraku Paul Reickhoff považuje skutočnosť, že toľko ľudí mohlo sledovať Trumpov jedenásťhodinový utajovaný let prakticky online, za znepokojujúcu. Iní zase navrhovali tajným službám, aby pre takéto lety radšej používali ťažšie identifikovateľné stroje.

Trump sám v Iraku uviedol, že sa cestu snažili uskutočniť už v minulosti. "Vlastne sme pár takých plánov už mali, ale boli z bezpečnostných dôvodov zrušené, pretože na to vždy niekto prišiel," posťažoval sa novinárom prezident. "Je to celkom smutné, keď miniete na Strednom východe sedem biliónov dolárov a aby ste sa tam dostali, musíte byť v takto masívnom utajení. A to vrátane všetkých lietadiel a najlepšieho vybavenia na svete."

01 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 02 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:23