Reuters
StoryEditor

Svet vstúpil do roku 2019. Pozrite si, ako vyzerali oslavy v metropolách

31.12.2018, 16:35
Autor:
redredČTKČTK
Prechod do roku 2019 celkovo 26 hodín a skončí až v utorok vo 13-tej hodine stredoeurópskeho času.

Veľkolepé ohňostroje vo svetových metropolách opäť vítajú zmenu letopočtu. Kvôli miestnym a administratívnym úpravám a časovým vyrovnaním potrvá prechod do roku 2019 celkovo 26 hodín a skončí až v utorok vo 13-tej hodine stredoeurópskeho času. Nový rok už majú na Samoe a Novom Zélande, v Austrálii, Japonsku či Južnej Kórei.

Sledujte, ako vítajú Nový rok vo svete:

Ako prví zo zhruba 7,5 miliardy obyvateľov Zeme začali príchod roka 2019 oslavovať obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova (Kiribati), ktorý je súčasťou tichomorskej republiky Republiky Kiribati.

​Polnoc tam odbila už o 11:00 SEČ. O pätnásť minút neskôr nastala polnoc na Chathamových ostrovoch, ktoré patrí Novému Zélandu.

Svetelná šou v Sydney

Aj ten už má nový rok, o 13:00 SEČ sa pridali prví Rusi a o ďalšiu hodinu neskôr tiež väčšina Austrálie. V Sydney pripravili ohromujúci dvanásťminútový ohňostroj s 8,5 tony pyrotechniky. Pred kulisou miestnej opery a Prístavného mosta ho údajne prišlo pozorovať na 1,5 milióna ľudí.

Pozrite si ohňostroj v Sydney.

Organizátori hovoria o nejgigantickejších oslavách nového roka s nákladmi vyššími v prepočte viac ako tri a pol milióna eur. V najväčšom novozélandskom meste Aucklande potom bol ohňostroj odpálený z tamojšej televíznej veže Sky Tower.

Nová éra v Japonsku

O 16:00 SEČ sa s rokom 2018 rozlúčili Juhokorejčánia či Japonci. V japonských budhistických chrámoch sa rozozneli zvony vždy 108 údermi, ktoré majú odohnať 108 necností a zla.

Nastal tým rok divokého prasaťa, s ktorým do Japonska prichádza nová éra. Na konci apríla totiž abdikuje osemdesiatpäťročný cisár Akihito a na trón nastúpi jeho najstarší syn, päťdesiatosemročný Naruhito.

Aj v juhokórejskej metropole Soule privítali nový rok tradičnou ceremóniou: zvonením na bronzový zvon. Starosta mesta Potom Won-sun a vybraní obyvatelia na neho udreli tridsaťtrikrát. Jedným z vyvolených bol aj chirurg, ktorý úspešne operoval severokórejského vojaka, ktorý na juh utiekol v roku 2017 cez hranicu napriek streľbe svojich kolegov. Číslo 33 v Kórei symbolizuje šťastie.

O 17:00 SEČ kalendáre vymenila Čína, kde sa ale veľké oficiálne oslavy nekonali. Podľa tradičného čínskeho kalendára nový rok začne až 5. februára. Niektorí Číňania však vyšli vo veľkých mestách oslavovať do ulíc.

Napríklad v Šanghaji na ne dozerali posilnené policajné hliadky, ktorých úlohou bolo zabrániť opakovaniu scenára z roku 2014. Vtedy pri novoročnej tlačenici zahynulo 36 osôb.

Veľké oficiálne oslavy sa konali v Hongkongu, kde sa na ohňostroj prišlo pozrieť 300-tisíc ľudí.. Na Taiwane využijú organizátori oslavy k odpáleniu veľkolepého ohňostroja z 504 metrov vysokého mrakodrapu Taipei 101 v Tchaj-peji.

Tradícia trvajúca od roku 2004 láka do hlavného mesta ostrova každoročne mnoho turistov. 

V Indii prelomový okamih nastal o 19:30 SEČ. Nie všade totiž vychádza polnoc vo vzťahu k SEČ na celú hodinu, napríklad v Káthmande začal prvý deň nového roka v 19:15 a v Teheráne zase o 21:30 SEČ.

Vinš čínskeho prezidenta

Novoročné posolstvo národu predniesol prostredníctvom štátnych médií už v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching. Občanov ubezpečil, že reformné úsilie Číny nebude stagnovať a krajina sa bude naďalej otvárať svetu.

V Moskve ohňostroje rozžili oblohu o 22:00 SEČ a o dve hodiny neskôr tiež v drvivej väčšine štátov Európskej únie vrátane Slovenskej republiky.

Merkelovej výzva

Hoci Európa bude oslavovať príchod nového roka až za niekoľko hodín, nemecká kancelárka Angela Merkelová už v pondelok vo svojom novoročnom príhovore vyzvala občanov k vzájomnej tolerancii, rešpektu a otvorenosti.

Za najnaliehavejšie úlohy označila boj proti zmene klímy, usmernenie a riadenie migrácie a tiež boj proti medzinárodnému terorizmu. Nemecko podľa nej musí opäť prevziať viac zodpovednosti.

Na východnom pobreží USA vyletia zátky z fliaš šumivých vín v utorok 6:00 SEČ. Najdlhšie si na novoročný prípitok musia počkať ľudia na súostroví Americká Samoa, kde rok 2019 príde až v utorok o 12 hodín SEČ.

O hodinu neskôr potom nový rok začne aj na dvoch neobývaných tichomorských atoloch - Bakerovej a Howlandovom ostrove. Znamená to teda, že až posledné miesto planéty vstúpi do roku 2019, bude už na Samoe utorok 2. januára dve hodiny ráno.

Oslavy za prísnych bezpečnostných opatrení

Nový rok na newyorskom námestí Times Square tento rok privítajú okrem iných americký rapper Snoop Dogg, britský spevák Sting aj americká spevácka hviezda Christina Aguilera. Očakáva sa, že ľudia začnú prichádzať už popoludní. Ako každý rok sa budú newyorské oslavy konať za prísnych bezpečnostných opatrení.

Bezpečnostné opatrenia

Do vymedzeného priestoru sa nebude smieť s batohmi ani dáždnikmi, hoci hrozí dážď. Účastníkov však nečaká zima ako vlani, kedy sa Nový rok vítal za dvanásťstupňového mrazu.

Všetci budú musieť prejsť hliadkami, ktoré skontrolujú, či pri sebe nikto nemá zbrane. Potom budú vpustení do ohraničeného priestoru, v ktorom podľa agentúry AP nebudú odpadkové koše ani záchody.

Bezpečnosť zaistia tisíce policajtov, ktorým pomôžu služobné psy a tiež stovky kamier aj zátarasov, ktoré majú zabrániť prípadnému útočníkovi vojsť do davu autom.

Francúzsko rozmiestni po celej krajine viac ako 147-tisíc členov bezpečnostných síl, ktorí budú dohliadať na oslavy príchodu nového roka. Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že masívne bezpečnostné opatrenia sú potrebné kvôli vysokej hrozbe terorizmu a obavám z neohlásených protestov. K verejnému veseliu sa snažia pripojiť aj tzv. žlté vesty, napísala agentúra AP.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia vo Francúzsku sa zamerajú na obľúbené miesta pre zhromažďovanie ľudí, verejnú dopravu, cesty a nákupné centrá, dodalo ministerstvo. Parížska polícia sa chystá vytvoriť bezpečnostnú bariéru okolo triedy Champs-Elysées, teda miesta, kde sa každoročne konajú oslavy príchodu nového roka.

Na mieste sa očakáva aj ďalšie zhromaždenie hnutia žltých viest. Doteraz protesty hnutia proti daňovej a sociálnej politike francúzskej vlády sprevádzali strety s políciou a výtržnosti.

01 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Svet oslavuje príchod nového roka. Toto sú najdrahšie ohňostroje 02 - Modified: 2022-12-31 11:00:28 - Feat.: - Title: Silvestrovské ohňostroje zamorujú ovzdušie toxickými látkami 03 - Modified: 2022-11-21 11:53:49 - Feat.: - Title: Žiaden silvestrovský ohňostroj. Považská Bystrica nevyhodí peniaze do vzduchu, radšej podporí nemocnicu 04 - Modified: 2022-01-08 14:57:07 - Feat.: - Title: Takto porastú príplatky za nadprácu 05 - Modified: 2022-01-01 07:51:44 - Feat.: - Title: Ako vyzerá prvý deň roka vo väznici? Trestanci majú na výber niekoľko možností
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:31