Reuters
StoryEditor

Z prvých protestov francúzskych žltých viest v roku 2019 hlásili nízku účasť

05.01.2019, 14:24
Autor:
TASRTASR
Polícia použila v mestách Beauvais a Montpellier slzotvorný plyn.

Podporovatelia protestného hnutia tzv. žltých viest vyšli v sobotu do ulíc po celom Francúzsku, ale účasť bola oveľa nižšia, než počty demonštrantov na zhromaždeniach vlani v novembri a decembri. O tomto odhade informovala tlačová agentúra DPA.

Protestujúci v Paríži sa stretli na ulici Champs-Élysées - v dejisku zrážok s políciou počas predchádzajúcich víkendov - potom sa pohli smerom k historickej budove Parížskej burzy.

Krátko po poludní sa tam už zišli stovky protestujúcich, atmosféra bola búrlivá, ale nenásilná.

Verejnoprávna stanica FranceInfo hlásila v ostatných malých a veľkých francúzskych mestách účasť na zhromaždeniach od niekoľko desiatok po vyše 1200 ľudí. Polícia použila v mestách Beauvais a Montpellier slzotvorný plyn.

Zatiaľ nie sú dostupné oficiálne odhady počtov protestujúcich.

Pomerne nízka účasť demonštrantov naznačuje, že hnutie sa dáva po Vianociach a sviatočnom období znovu do pohybu len s ťažkosťami. Toto hnutie totiž do veľkej miery nemá vedenie a jeho bašty sú prevažne v menších mestách a vo vidieckych oblastiach.

Počas prvého víkendu protestov žltých viest, v polovici novembra, vyšlo do ulíc vyše 280-tisíc demonštrantov. Vtedy zablokovali cesty po celom Francúzsku, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s plánovaným zvyšovaním cien pohonných látok.

Na následných víkendových protestoch sa odohrali násilné zrážky medzi políciou a protestujúcimi v Paríži i ďalších mestách, preto došlo k zatknutiu stoviek ľudí a k mnohým zraneniam.

Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky, vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Prezident Emmanuel Macron v polovici decembra zareagoval nákladným balíkom daňových úľav a mzdových príplatkov, zameraným prevažne na dôchodcov a pracujúcich ľudí s nižšími platmi. Takisto sľúbil veľké celonárodné diskusie a konzultácie.

01 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:31