Britská premiérka Theresa Mayová preložila rozhodnutie o tom, ako prebehne rozvod medzi Londýnom a Bruselom, z 11. decembra na neurčito.TASR
StoryEditor

Mayová o brexite: V stávke je demokracia a živobytie voličov

06.01.2019, 07:05
Autor:
ČTKČTK
Mayová je presvedčená, že jej dohoda s Bruselom realizuje výsledok referenda z júna 2016.

Kritici existujúcej dohody o brexite z radov britských zákonodarcov si musia uvedomiť, akému riziku vystavujú demokraciu a živobytie voličov. V komentári v dnešnom vydaní bulvárneho denníka Daily Mail to uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

Podporenie predloženej dohody o vystúpení z Európskej únie je podľa nej jediný spôsob, ako ctiť výsledok referenda a zároveň ochrániť pracovné miesta Britov a bezpečnosť v krajine.

Mayová je presvedčená, že jej dohoda s Bruselom realizuje výsledok plebiscitu z júna 2016 a vracia Británii kontrolu nad svojimi financiami a hranicami. Tiež sa domnieva, že chráni pracovné miesta britských občanov a prináša istotu pre podnikateľskú sféru.

"A nikto iný nemá alternatívny plán, ktorý by v týchto skúškach obstál," píše premiérka. Vo svojom článku potom apeluje ako na zástancov vypísania nového referenda, tak na poslancov, ktorí "sú tak zameraní na svoju konkrétnu víziu brexitu, že by nakoniec mohli z dokonalého ideálu urobiť nepriateľa dobrej dohody".

"Obe skupiny sú motivované tým, čo považujú za najlepšie pre krajinu, ale jedna i druhá si musia uvedomiť, akému riziku vystavujú demokraciu a živobytie našich voličov," myslí si Mayová.

Britániu čaká z hľadiska brexitu prelomových desať dní, lebo v stredu sa v dolnej komore parlamentu opäť rozbehne diskusia o brexitovej dohode, hlasovať by potom poslanci mali 15. alebo 16. januára. Rozprava začína nanovo potom, čo vláda vycúvala z hlasovania naplánovaného na 11. decembra, pretože jej hrozila drvivá porážka.

Na prístupe zákonodarcov k dohodnutým podmienkam brexitu sa však pravdepodobne počas Vianoc veľa nezmenilo a denník The Daily Telegraph dnes uviedol, že premiérka Mayová je pripravená opäť hlasovanie odložiť v snahe zaistiť si väčšiu šancu na úspech.

Jej dohodu navyše podľa všetkého neodmieta len väčšina zákonodarcov, ale aj verejnosť. Prieskumy naznačujú, že dokument nepodporuje ani štvrtina voličov. Bez ohľadu na to, či schváli dohodu s Bruselom alebo nie, chce Británia opustiť EÚ 29. marca.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:48