Damask SýriaReuters
StoryEditor

USA odídu zo Sýrie až po úplnom zničení Islamského štátu, vyhlásil Trumpov poradca

06.01.2019, 12:58
Autor:
ČTKČTK
Trump na konci decembra oznámil, že americkí vojaci pôsobiaci v Sýrii budú stiahnutí, lebo bol Islamský štát porazený.

Odchod amerických vojakov zo Sýrie je podmienený porazením zvyškov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) a tiež tým, že Turecko poskytne záruky zaistenia bezpečnosti tamojším kurdským spojencom USA.

Dnes to počas tlačového brífingu na návšteve Izraela vyhlásil poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton.

Agentúra AP Boltonove slová považuje za prvé verejné potvrdenie toho, že proces sťahovania vojakov bol spomalený.

Trump na konci decembra oznámil, že americkí vojaci pôsobiaci v Sýrii budú stiahnutí, lebo bol Islamský štát porazený. Aj tak však USA uznávajú, že v krajine ďalej pôsobia ozbrojenci hlásiaci sa ku spomínanej teroristickej organizácii, o ktorých hovorí ako o zvyškoch IS. Bolton k tomu dnes novinárom povedal, že Trump chce kalifát Islamského štátu úplne zničiť.

K odchodu amerických vojakov Trump neposkytol žiadny harmonogram. Bolton povedal, že rozvrh bude výsledkom politických rozhodnutí, ktoré treba zrealizovať.

V Sýrii pôsobí asi 2000 amerických vojakov, ktorí v boji proti IS podporujú arabsko-kurdskú koalíciu SDF, ktorej hlavnou súčasťou sú kurdskej milície YPG.

Turecko však YPG považuje za teroristickú organizáciu napojenú na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí na jeho území. Ankara pohrozila, že po stiahnutí amerických vojakov zo severu Sýrie začne proti YPG ofenzívu.

Trumpovo oznámenie stiahnuť sa zo Sýrie prekvapilo množstvo vysokých činiteľov vo Washingtone aj amerických spojencov a prispelo k rozhodnutiu Jamesa Mattisa rezignovať na post amerického ministra obrany. Politici aj analytici v tejto súvislosti vyjadrili obavy z možného oživenia IS po americkom odchode.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:20