StoryEditor

V africkom Gabone, ktorý žije z ropy, sa skupina vojakov pokúsila o štátny prevrat

07.01.2019, 08:34
Autor:
TASRTASRpebpeb
Armáda chce zosadiť prezidenta, ktorého rodina krajinu riadi 50 rokov.

Po pondelňajšom pokuse o vojenský štátny prevrat v Gabone tamojšia vláda vyhlásila, že má situáciu v krajine pod kontrolou.

"Vrátil sa pokoj, situácia je pod kontrolou," uviedol pre agentúru AFP hovorca gabonskej vlády Guy-Bertrand Mapangou.

Armáda oznámila štátny prevrat v rádiu: 

Vyhlásenie gabonskej vlády prišlo len niekoľko hodín po tom, čo príslušníci ozbrojených síl vtrhli do budovy štátneho rozhlasu v Libreville a v živom vysielaní vyzývali ľudí, aby "povstali".

Podľa Mapangoua "štyria z piatich vojakov", ktorí sú za prepadnutie rozhlasu zodpovední, "boli už zadržaní a piaty je na úteku".

Televízia BBC na svojej webovej stránke predtým informovala, že gabonskí vojaci obsadili štátny rozhlas a jeho prostredníctvom oznámili, že armáda uchopila moc v krajine, "aby obnovila demokraciu".

V uliciach metropoly Libreville bolo údajne vidno tanky a obrnené transportéry, blokujúce aj vstup do budovy štátnej televízie. V jej okolí sa údajne ozývala streľba z ručných zbraní.

Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba Reuters

Podľa AFP bol vojenský prevrat pokusom o ukončenie vlády prezidenta Aliho Bonga Ondimbu, ktorý stojí na čele Gabonu od roku 2009, keď zvíťazil v prezidentských voľbách a ujal sa vlády po svojom otcovi Omarovi Bongovi. Ten v tejto na ropu bohatej krajine vládol od roku 1967.

Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba utrpel v októbri mozgovú príhodu a podstúpil liečbu v Maroku. V novoročnom posolstve sa pokúsil ukončiť špekulácie o svojom zdravotnom stave a povedal, že sa cíti dobre. Predstavitelia ozbrojených síl označili jeho posolstvo za "bezohľadný pokus udržať sa pri moci".

Takmer polovicu príjmov a takisto aj hrubého domáceho produktu Gabonu tvorí ropa. V poslednom období však produkcia klesá a očakáva sa, že zdroje čierneho zlata budú vyčerpané už o niekoľko rokov.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:32