StoryEditor

Maďarsko: Tesný náskok vládnych strán

10.04.2006, 00:00

Budapešť, Bratislava (hn/ ptk) -- Maďarská socialistická strana premiéra Ferenca Gyurcsánya má tesný náskok pred Zväzom mladých demokratov (FIDESZ). Podľa prvých odhadov socialisti získali 42 -- 46 percent hlasov a FIDESZ okolo 41 percent. Do parlamentu by sa dostali aj Slobodní demokrati so ziskom takmer šesť percent. Maďarské demokratické fórum je zatiaľ tesne pod päťpercentnou hranicou. Dva nezávislé odhady tesne po skončení hlasovania o 19. hod zverejnila maďarská štátna televízia.
Ani nie hodinu pred uzatvorením volebných miestností odvolilo viac než 60 percent voličov. Politológovia tvrdia, že vysoká volebná účasť hrá do karát premiérovi Gyurcsányovi a jeho socialistickej strane.
Ak by socialisti naozaj zvíťazili, tak by sa v Maďarsku prvýkrát stalo od pádu komunistov, že tá istá strana bude druhýkrát za sebou pri moci. Hlavnými témami volieb sa stali vysoké štátne výdavky, rastúca nezamestnanosť a reformy školstva a zdravotníctva. Maďarskí voliči pôjdu k urnám ešte raz, a to o dva týždne, a to v tých obvodoch, kde kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:02