Reuters
StoryEditor

Parížom otriasla explózia. Úrady hlásia troch mŕtvych a desiatky zranených

12.01.2019, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Dôvodom explózie je pravdepodobne výbuch plynu v pekárni.

Explózia, ktorá dnes ráno otriasla pekárňou v Paríži, si vyžiadala životy troch ľudí. 

Viac ako štyri desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia, z toho deväť je vo vážnom stave, uviedla agentúra AFP. Medzi mŕtvymi sú dvaja hasiči a španielska turistka.

Podľa parížskej policajnej prefektúry prišli o život dvaja hasiči, ktorí v budove zasahovali pri úniku plynu. Španielsky minister zahraničia Josep Borrell informoval o smrti španielskej turistky a zranení ďalšieho Španiela.

Stav deviatich zo zranených, ktorí boli prevezení do okolitých nemocníc, je vážny. Ďalších 37 ľudí má menej závažné poranenia.

Parížsky prokurátor Rémy Heitz povedal, že išlo o nešťastie, ktorého príčinou bol únik plynu. Upozornil ale, že vyšetrovanie je ešte len na začiatku a že bilancia nemusí byť konečná. V Paríži sú dnes v pohotovosti tisíce policajtov kvôli ďalšiemu protestu takzvaného hnutia žltých viest.

Na mieste vzplanul požiar a tesne pred deviatou hodinou sa ozvala explózia. Televízia France 3 informovala o zranených hasičoch s tým, že jeden člen hasičského zboru je nezvestný.

Výbuch otriasol pekárstvom Hubert v ulici Trévise, ktorá je v 9. parížskom obvode neďaleko Opery. Na snímkach bolo vidieť mnoho trosiek a vyrazené okná aj v poschodiach nad podnikom a rovnako v okolitých domoch. Podľa francúzskych médií dnes nemalo byť pekárstvo otvorené.

Svedok z domu oproti povedal, že ráno videl do pekárne vstupovať hasičov, ale nevedel prečo. Asi po hodine nastal výbuch.

Polícia na twitteri požiadala verejnosť, aby sa miestu vyhla a nechala priestor pre hasičov a záchranárov. Ťažko ranených evakuoval vrtuľník, hasiči zraneným pomáhali z okien a evakuovali obyvateľov zasiahnutých bytov.

Na miesto prišiel dopoludnia Castanera a povedal, že situácia je pod kontrolou a že do zásahu sa zapojilo 200 hasičov a 100 policajtov.

"Je to ohromná explózia, bilancia bude ťažká. Otvorili sme prijímacie centrum a ponúkame pomoc," povedal minister. Na miesto dorazil podľa denníka Le Figaro aj premiér Édouard Philippe a krízového rokovania sa zúčastnila aj parížska starostka Anne Hidalgová.

Svedkovia z okolitých domov zachytili na svoje mobilné telefóny snímky miesta. Z hotela na ulici Trévise boli evakuovaní hostia. Podľa recepčnej bol výbuch veľmi silný a ľudia podľahli panike, že ide o teroristický útok. Jeden z policajtov povedal, že ľudia z evakuovaných domov sú smerovaní na radnicu, ktorá by mala poskytnúť náhradné ubytovanie.

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 03 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 04 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 05 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:47