Reuters
StoryEditor

Mayová: Hrozí väčšie nebezpečenstvo ako brexit bez dohody. Že neodídeme vôbec

14.01.2019, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Britská premiérka Theresa Mayová dnes povedala, že sa jej podarilo získať od Únie hodnotné záruky.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala poslancov Dolnej snemovne, aby pri utorkovom hlasovaní podporili jej brexitovú dohodu. Inak podľa nej hrozí odchod krajiny z Európskej únie bez dohody, ale aj "oveľa väčšie nebezpečenstvo, že neodídeme vôbec".

Predsedníčka vlády v prejave v severoanglickom meste Stoke-on-Trent zároveň zdôraznila, že sa jej podarilo v rokovaniach s Bruselom dosiahnuť nových hodnotných záruk ohľadom takzvanej írskej poistky.

"Vo Westminsteri sú niektorí ľudia, ktorí si želajú odložiť či dokonca zastaviť brexit a ktorí využijú akékoľvek nástroje, aby to dosiahli," uviedla Mayová s odkazom na sídlo britského parlamentu vo Westminsterskom paláci.

Zablokovanie odchodu Británie z EÚ je pritom podľa nej teraz oveľa pravdepodobnejšie ako neriadený brexit bez dohody.

Má "hodnotné záruky"

Britská premiérka dnes tiež povedala, že sa jej podarilo získať od EÚ "hodnotné záruky", ktoré by podľa nej mohli upokojiť poslancov, ktorým prekáža v brexitovej dohode takzvaná írska poistka.

Tá má zabezpečiť, aby na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá zostáva súčasťou EÚ, nevznikol po brexite prísny hraničný režim. Mnohí poslanci v nej však vidia riziko dlhodobého pripútania Británie k úniovým štruktúram.

Chce brexit podľa plánu

Mayová v prejave zároveň zdôraznila, že usilovne pracuje na tom, aby v utorok poslanci jej dohodu s EÚ schválili.

Niekoľko zákonodarcov podľa nej od decembra zmenilo názor a postavia sa na jej stranu. Zároveň priznala, že si je vedomá, že záruky, ktoré sa objavili v liste zaslanom do Británie predsedami Európskej rady Donaldom Tuskom a Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, nezachádzajú pre mnohých britských zákonodarcov stále dostatočne ďaleko.

V reakcii na informácie denníka The Guardian, podľa ktorého by sa mohol termín brexitu odložiť prinajmenšom do júla, Mayová uviedla, že by Británia podľa nej nemala žiadať o odloženie brexitu a mala by z EÚ vystúpiť podľa plánu: teda 29. marca tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:39