Reuters
StoryEditor

Starosta Gdanska zraneniam podľahol. Ide o politickú odvetu, tvrdí útočník

14.01.2019, 13:48
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Pawel Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998.

Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz, ktorého v nedeľu večer dobodal počas vyvrcholenia charitatívnej zbierky trestne stíhaný miestny občan, podľahol vážnemu poraneniu srdca. Informuje o tom poľský denník Gazeta Wyborcza na svojom webe.

"Nemohli sme vyhrať," vyhlásil poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski. 

Starosta bol bezprostredne po útoku prevezený do Gdanskej univerzitnej nemocnice, kde bol podľa agentúry AP päť hodín operovaný, zachrániť mu život sa napriek tomu nepodarilo. Nepomohlo ani to, že občania Gdanska na pomoc zranenému usporiadali krvnú zbierku.

Útočníka čaká psychiatrické vyšetrenie

27-ročného útočníka Stefana W. žijúceho v Gdansku čaká okrem obvinenia z vraždy tiež psychiatrické vyšetrenie. Podľa vyšetrovateľov sa zatiaľ zdá, že konal sám.

Mladík bol predtým päť a pol roka vo väzení za viacero ozbrojených bankových lúpeží. Vyšetrovatelia uňho nevylučujú duševné ochorenie. Mladík svoj čin označil za politickú odvetu spájal ho s politikou teraz opozičnej strany Občianska platforma, ktorej bol Adamowicz predtým členom.

Útok na starostu odsúdili zástupcovia vlády vrátane premiéra Mateusza Morawieckého a prezidenta Andrzeja Dudu, a tiež bývalý premiér a terajší predseda Európskej rady Donald Tusk. Prezident Duda vyzval Poliakov k národnému pochodu proti násiliu.

Podporoval toleranciu voči menšinám

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa.

Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil na pochode gay pride.

Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

V mene Gdansku ponúkal starostlivosť sýrskym deťom zraneným počas vojny, za čo dostal od nacionalistickej organizácie Všepoľská mládež list, ktorý oni sami nazvali "politická vyhrážka smrťou".

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 03 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:14