Reuters
StoryEditor

Mayová je ako šváb, reagujú médiá na situáciu v Británii

17.01.2019, 10:18
Autor:
ČTKČTK
Viaceré britské denníky sa zhodli, že situácia v krajine sa dostala do patu.

O brexitovom pate, paralýze a uviaznutí na mŕtvom bode píšu britské médiá na titulných stránkach po stredajšom hlasovaní o nedôvere vláde, ktoré kabinet premiérky Theresy Mayovej ustál.

Rad denníkov si všíma aj vyhrotený spor medzi Mayovou a lídrom opozície Jeremym Corbynom, ktorý odmietol jej pozvanie na stretnutie, kým neodmietne variantu brexitu bez dohody. Podľa európskych médií neistota okolo brexitu škodí nielen Británii, ale celej EÚ. Niektoré noviny vyzývajú k odsunutiu jeho termínu.

Patová situácia

"Mayová prežila hlasovanie, ale Británia zostáva v brexitovom pate," napísal na titulnej strane denník The Guardian. Bulvárny denník The Sun súčasnú situáciu v Británii označil za "brexitovú patovú krízu". Podľa denníka Metro je britský parlament paralyzovaný.

Na titulnej stránke Metro zverejnilo fotografie premiérky Mayovej a predsedu labouristov Corbyna a svoj úvodný článok nadpísali titulkom "Brexican stand-off", ktorý je slovnou hračkou odkazujúce na "Mexican stand-off". Výraz "mexický pat" pritom označuje stret, ktorý nemôže vyhrať ani jedna zo súperiacich strán.

Sporu Mayovej s Corbynom, ktorý odmietol jej pozvanie na rokovania, kým premiérka nevylúči možnosť odchodu Británie z EÚ bez dohody, sa na titulných stránkach venujú aj ďalšie britské denníky. Napríklad bulvár Daily Express dáva Corbynovi za pravdu a Mayovej s odkazom na prieskum verejnej mienky odkazuje, že stratila "rešpekt národa".

Mayová je ako šváb

Portál Independent v komentári označil premiérku Mayovú za "nezničiteľnú". "Je švábom v nukleárnej zime. Je chaluhou, ktorá prežije v sírnom plyne vylučovanom podmorskými sopkami sedem míľ pod denným svetlom. Je Nokiou 5210," napísal s odkazom na mobilný telefón považovaný mnohými užívateľmi za synonymum nezničiteľnosti.

​Patovej situácii v Británii po utorkovom odmietnutí brexitovej dohody a stredajším hlasovaní o nedôvere vláde sa venujú aj európske médiá.

Prestížny švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung v reakcii na víťazstvo Mayovej pri hlasovaní o nedôvere upozornil, že premiérka ešte nie je "z najhoršieho vonku", pretože labourista Corbyn teraz využije každú jej porážku vo svoj prospech.

Ani líder opozície však nemá podľa NZZ ľahkú situáciu: "Labouristický zjazd poveril na jeseň vedenie strany, aby v prípade neúspešného pokusu o vyjadrenie nedôvery vláde pracoval na vypísaní druhého referenda alebo zrušení brexitu - a to je cesta, ktorej sa Corbyn bojí."

Reakcie Európy

Španielsky denník El Mundo považuje odsunutie termínu brexitu za možné, dávalo by podľa neho ale zmysel len vtedy, ak by v Británii existovala zhoda na ďalšom postupe. "Taká zhoda nie je v súčasnosti na dohľad," napísal El Mundo.

Holandský denník De Volkskrant uviedol, že mnohí vnímajú odmietnutie brexitovej dohody ako spôsob, ako dotlačiť EÚ k ďalším ústupkom. Tento spôsob uvažovania zároveň noviny označili za "ilúziu". "Nečakane ťažká porážka (Mayovej) v EÚ posilní skôr pocit, že ďalšie ústupky nemajú zmysel, pokiaľ nebude jasné, o čo vlastne Briti usilujú," doplnil De Volkskrant.

Kriticky vidí situáciu v Británii francúzsky denník L'Opinion, podľa ktorého sa kedysi "veľký" britský národ nachádza v "sebazničujúcom móde". Podľa bulharského denníka SEGA je sledovanie diania v Británii "utrpením", krajina sa podľa neho nakazila "balkánskym vírusom".

Maďarský denník Magyar Idök chváli premiérku Mayovú, ktorú označuje za "tichú hrdinku", ktorá bola podľa neho ako jediná v "celej tej hazardnej hre" schopná obhajovať želanie ľudu vyjadrené v roku 2016 v referende.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:54