Reuters
StoryEditor

Povedzte, že nehrozí divoký brexit, inak končíme. Mayová čelí "vzbure" 20 ministrov a vládnych činiteľov

18.01.2019, 17:32
Autor:
chochoČTKČTK
Theresa Mayová a jej vláda v piatok pokračujú v rokovaní o východisku z patovej situácie, do ktorej sa britskí politici dostali.

Britská premiérka Theresa Mayová čelí kvôli približujúcej sa hrozbe neriadeného brexitu možnej rebélii medzi vlastnými ministrami. Skupina členov jej kabinetu podľa denníka The Daily Telegraph hrozí opustením vlády a podobne ako opoziční labouristi požaduje, aby Mayová vylúčila, že Británia na konci marca odíde z Európskej únie bez dohody.

Pod tlakom členov vlastnej strany sa ocitol aj šéf labouristov Jeremy Corbyn, ktorého poprední spolustraníci zvažujú rezignáciu, ak podporí nové referendum.

​​Mayová a jej vláda v piatok pokračujú v rokovaní o východisku z patovej situácie, do ktorej sa britskí politici dostali po utorkovom drvivom odmietnutí brexitovej dohody parlamentom. Mayová podľa svojej hovorkyne bude počas dňa hovoriť o možných budúcich krokoch s členmi kabinetu. Z variantov, ktoré prichádzajú do úvahy, v piatok hovorkyňa vylúčila iba predčasné voľby.

Ministerská predsedníčka vo štvrtok telefonicky hovorila s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a holandským premiérom Markom Ruttem, dnes potom s predsedami Európskej komisie aj Európskej rady Jeanom-Claudom Junckerom a Donaldom Tuskom. S ďalšími európskymi lídrami si bude telefonovať počas víkendu, ktorý strávi vo vidieckom sídle britských premiérov v Chequers.

Premiérka bude pod veľkým tlakom

Premiérka predloží britským poslancom nové uznesenie s návrhom ďalšieho postupu v pondelok, predtým však chce poznať názory ostatných strán. Corbyn sa s ňou odmieta zísť do chvíle, kým sa Mayová zaviaže k tomu, že nedopustí brexit bez schválenej dohody, ktorý by podľa neho aj ďalších politikov mal pre Britov katastrofálne následky. Premiérka však odkázala, že túto požiadavku splniť nemôže, hoci sa snaží divokému brexitu vyhnúť zo všetkých síl.

Podľa konzervatívneho denníka rokovala v sídle premiérky skupina piatich ministrov, ktorí požadovali, aby sa premiérka zaviazala k tej istej veci. Celkom sú podľa denníka pripravené opustiť vládu dve desiatky ministrov a ďalších činiteľov.

"Myslím si, že premiérka bude pod veľkým tlakom, aby v tejto veci nechala ministrom voľnú ruku pri hlasovaní," povedal denníku jeden z nemenovaných členov vlády s odkazom na očakávané parlamentné hlasovanie, pri ktorom by sa na konci januára malo rozhodovať o najbližších brexitových krokoch.

S rozdielnymi názormi bojuje aj ľavicová opozícia

Názorové rozpory sú však viditeľné aj v ľavicovej opozícii, ktorej líder Corbyn v stredu neuspel so svojím návrhom na vyslovenie nedôvery vláde. V jeho strane sa s blížiacim sa termínom brexitu začínajú ozývať početnejšie hlasy podporujúce vypísanie nového všeľudového hlasovania o budúcnosti vzťahov s Úniou.

Corbyn, ktorý referendum považuje za jednu z možností odvrátenia divokého brexitu, by podľa niektorých komentátorov mohol tomuto tlaku ustúpiť a podporiť opakovanie plebiscitu, ktoré časť Britov označuje za porušenie princípov demokracie.

Niekoľko popredných labouristických politikov vrátane tieňových ministrov chce podľa denníka The Guardian rezignovať na svoje pozície v strane, ak Corbyn nové celonárodné hlasovanie podporí.

"Bol by som v skutočne ťažkej pozícii, ak by sme podporili druhé referendum. Nemal by som asi inú voľbu ako odstúpiť, ak by som chcel dúfať v udržanie mandátu a ďalej zastupovať voličov," povedal ľavicovému denníku jeden z tieňových ministrov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:46