Reuters
StoryEditor

Moskva vyzvala Američanov, aby dostali rozum a vzdali sa programu hviezdnych vojen

18.01.2019, 19:01
Autor:
ČTKČTK
Washington podľa Rusov nemenne pokračuje v kurze zvyšovania destabilizačného potenciálu globálnej protiraketovej obrany.

Realizácia novej americkej stratégie ďalšieho rozvoja protiraketovej obrany nevyhnutne povedie k rozpútaniu pretekov v zbrojení vo vesmíre, varovalo dnes ruské ministerstvo zahraničia. Moskva tak reagovala na modernizovanú stratégiu ohlásenú americkým prezidentom Donaldom Trumpom pri štvrtkovej návšteve Pentagonu. Americké vedenie sa podľa Rusov znovu dopúšťa politiky, ktorá za studenej vojny doviedla svet na pokraj katastrofy.

"Osobitné znepokojenie budia ustanovenia týkajúce sa rozvoja vesmírnej časti protiraketovej obrany USA. Spolu s modernizáciou družíc rozmiesťovaných na obežnej dráhe to fakticky dáva zelenú perspektíve, že vo vesmíre budú rozmiestnené úderné prostriedky protiraketovej obrany, určené na zachytenie rôznych druhov rakiet v počiatočnom štádiu letu. Uskutočnenie týchto zámerov nevyhnutne povedie k rozpútaniu pretekov v zbrojení v kozmickom priestore, čo bude mať najhoršie dôsledky pre medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu," zdôraznila ruská diplomacia podľa agentúry TASS.

Moskva vyzvala americkú vládu, aby "dostala rozum" a zriekla sa "nezodpovedných pokusov oživiť program hviezdnych vojen na vyššej technologickej úrovni", v narážke na program z čias amerického prezidenta Ronalda Reagana z posledného obdobia studenej vojny.

Neposilní to bezpečnosť USA

Nová stratégia má podľa ruského ministerstva "otvorene konfrontačný charakter a predvádza snahu Washingtonu zabezpečiť si bezvýhradnú vojenskú prevahu vo svete a možnosť beztrestne vykonávať v ľubovoľnom mieste Zeme vojenské operácie na obranu svojich záujmov". Washington podľa Rusov nemenne pokračuje v kurze zvyšovania destabilizačného potenciálu globálnej protiraketovej obrany.

"Američania pritom rezolútne odmietajú akúkoľvek, hoci aj čisto hypotetickú možnosť akéhokoľvek obmedzenia svojich protiraketových aktivít a hlásajú zámer uchovať si v tejto oblasti voľné ruky," uviedlo vyhlásenie. Upozornilo tiež, že USA považujú za legitímne zničiť rakety, ktoré ich podľa ich názoru "ohrozujú", a to ešte pred ich odpálením: "V preklade do zrozumiteľného jazyka to znamená zasadenie preventívnych ochromujúcich úderov na území štátov, ktoré USA pokladajú za svojich protivníkov," usúdilo ruské ministerstvo.

Varovalo, že tieto plány nijako neposilnia bezpečnosť USA, ani ich spojencov, ale budú mať priamo opačné následky. Ohrozia medzinárodnú stabilitu, ktorá aj tak "praská vo švíkoch", a nakoniec na tomto scenári ďalšieho vývoja "nikto nezíska". Naopak by bolo treba obnoviť dialóg medzi oboma jadrovými veľmocami, avšak ruské návrhy z minulého roka stále zostávajú bez americkej odpovede.

Trump: Cieľ je jednoduchý

Prezident Trump vo štvrtok zverejnil plán modernizovanej verzie protiraketovej obrany, ktorej podstatou je podľa agentúry AP zdokonalenie obranných prostriedkov rozmiestnených v kozme, ktoré budú rýchlejšie zisťovať, sledovať a nakoniec aj ničiť protivníkove rakety.

Nové prostriedky kozmickej obrany majú pomôcť lepšie čeliť hrozbám iránskych a severokórejských rakiet a nových moderných zbraní Ruska a Číny. "Náš cieľ je jednoduchý: odhaliť a zneškodniť (útočiace rakety)," povedal Trump. USA svoju obrannú stratégiu revidovali naposledy v roku 2010.

Nová stratégia má lepšie chrániť USA pred potenciálnymi protivníkmi - Ruskom a Čínou, ktorí vyvíjajú stále vyspelejšie útočné zbrane schopné ohroziť Spojené štáty a ich spojencov. Kremeľský šéf Vladimir Putin napríklad vlani oznámil, že Rusko má k dispozícii nový typ hyperzvukovej rakety, ktorú obranné systémy nemôžu zachytiť. Stratégia však medzi najväčšie bezpečnostné hrozby USA ďalej radí aj Severnú Kóreu.

Doterajšia protiraketová obrana USA je založená na prostriedkoch rozmiestnených na zemi a na mori.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:33