Reuters
StoryEditor

Desaťtisíce Grékov vyšli do ulíc. Protestovali proti novému názvu Macedónska

20.01.2019, 17:52
Autor:
ČTKČTK
Počas demonštrácie došlo k stredom radikálov s políciou.

Desaťtisíce Grékov sa dnes zišli v hlavnom meste Aténach na veľkej demonštrácii proti dohode o zmene názvu susednej krajiny z Macedónska na Severné Macedónsko.

Dokument, ktorý by mal Skopje otvoriť cestu do EÚ a NATO, ktorý však má množstvo odporcov aj v Macedónsku, bol podpísaný vlani v júni v gréckom meste Prespa. Časť radikálnych demonštrantov vyvolala prudké strety s políciou, ktorá proti nim použila slzný plyn.

Dohodu, ktorú dohodli premiéri oboch krajín Alexis Tsipras a Zoran Zaev, macedónsky parlament už vlani na jeseň ratifikoval a teraz v januári schválil aj potrebné zmeny ústavy.

Na rade je grécky parlament

Na rade je teraz Grécko, ktorého zákonodarný zbor by mal o ratifikačnom zákone začať debatovať v pondelok a snáď do konca týždňa o ňom aj hlasovať.

Situácia premiéra je podľa pozorovateľov neľahká. Dnes už bývalý minister obrany Panos Kammenos, ktorý dohodu z Prespa striktne odmieta, pred týždňom oznámil rezignáciu a odchod svojej strany Nezávislí Gréci (Anelo) z vládnej koalície s Tsiprasovou stranou SYRIZA. Avšak predseda vlády napriek tomu tvrdí, že v parlamente už pre dohodu získal dostatočnú podporu.

Centrum Atén však dnes podľa agentúry Reuters zaplavilo more odporcov dohody, ktorí sa do metropoly zišli zo všetkých kútov Grécka. Kým polícia ich počet odhadla na 60-tisíc, organizátori hovoria o viac ako 100-tisíc.

"Macedónsko je Grécko"

Protestujúcim sa nepáči, že v názve susednej krajiny zostane slovo Macedónsko. "Macedónsko je Grécko a bodka," zhrnula do jednej vety názor značnej časti svojich spoluobčanov 67-ročná dôchodkyňa Amalia Savramiová, mávajúca na aténskom námestí Syntagma nad hlavou gréckou vlajkou.

Pomerne pokojný priebeh protestu podľa médií narušila skupina radikálov, ktorí sa pokúsili preniknúť do budovy parlamentu.

Prepukli pri tom tvrdé strety s príslušníkmi zásahových síl polície, na ktorých lietali kamene, zápalné fľaše aj svetlice. Policajti odpovedali obuškami a slzným plynom, kvôli ktorému sa nakoniec rozpŕchli aj ostatní demonštranti. Podľa médií bolo najmenej desať policajtov zranených.

Dlhoročný spor

Spor oboch krajín trvá 27 rokov. Gréci považujú názov Macedónsko, používaný susednou krajinou po odtrhnutí od bývalej Juhoslávie v roku 1991, za zásah do svojho dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú grécku provinciu.

Atény preto doteraz blokovali snahu Macedónska vstúpiť do EÚ a do NATO. Kľúčovým prvkom kompromisného riešenia je prijatie názvu Republika Severné Macedónsko, skrátene Severné Macedónsko. Pri naplnení dohody by Atény mali prestať brániť euroatlantickej integrácii Macedónska.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-10 18:47:45 - Feat.: - Title: "Nevyhnutný krok." Nemecko a Grécko označili schválenie reformy azylového systému Únie za historické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:56