Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela MerkelováTASR/AP
StoryEditor

Francúzsko a Nemecko podpíšu kľúčovú dohodu. Na pôde Európskej únie o nej nepadlo ani slovo

20.01.2019, 21:06
Nová zmluva medzi dvoma najsilnejšími krajinami Únie môže ovplyvniť európsku integráciu.

Už v utorok 22. januára sa dve najsilnejšie krajiny Európskej únie, Francúzsko a Nemecko, zaviažu k užšej spolupráci. 

Dohoda nadväzuje na Elyzejskú zmluvu z roku 1963 a môže zásadným spôsobom ovplyvniť smerovanie európskej integrácie. 

O to paradoxnejšie pôsobí fakt, že na pôde Európskeho parlamentu sa o nej vôbec nediskutovalo. Upozorňuje na to Echo24.cz. 

"Dohoda, ktorá môže zásadne zmeniť pomery v Európskej únii, bola pripravovaná takmer bez povšimnutia a nebola debatovaná ani na pôde Európskeho parlamentu. Je tak veľkým prekvapením, zhodujú sa niektorí českí europoslanci," píše na svojom webe český týždenník. 

Na základe novej zmluvy zladia Nemecko a Francúzsko napríklad svoje diplomatické nóty, budú koordinovať aj svoje postupy pred summitmi EÚ. 

Nadväzujú na históriu

"Dávame najavo, že pri riešení budúcich problémov je potreba viac, nie menej vzájomnej spolupráce," komentoval šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas pripravený text, ktorý nadväzuje na 56 rokov starú Elyzejskú zmluvu.

Podpisoval ju slávnostne prezident Charles de Gaulle s kancelárom Konradom Adenaurom. Ten si počas vtedajšej návštevy Paríža vraj sťažoval, ako sa jeho striedma nátura ťažko vyrovnáva s ponukou jedla a dobrého vína, ktoré sa na neho vo Francúzsku valilo zo všetkých strán. Prekonal to.

Ambiciózna zmluva

Jeho vytrvalosť sa nakoniec Európe vyplatila. Elyzejská zmluva položila základ osi Paríž-Berlín, ktorá formuje európsku integráciu. Už teraz napríklad zasadajú spoločne kabinety oboch krajín, úzka spolupráca zahŕňa obranu aj policajné sily.

Plánovaná Elyzejská zmluva 2.0 vyzerá na prvý pohľad nemenej ambiciózne. Harmonizuje tiež spoločnú obranu a diplomaciu.

Nová zmluva sľubuje dôkladné vzájomné konzultácie pred každým európskym summitom. Obe krajiny tak ešte viac ako doteraz ovplyvnia spoločnú únijnú politiku.

A v tom tkvie riziko. Pre kritikov Únie to nepochybne bude potvrdenie ich obáv, že pod taktovkou osi Paríž-Berlín eroduje suverenita členských krajín.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:51